culinaire zaken .nl |
Tjai tsjow fan I (Gebakken rijst met groenten) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | China | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
300 200 100 6 4 4 2 2 2 2 2 1 |
gram gram gram stuks stuks theelepel teentje eetlepel eetlepel stengel stuks theelepel |
rijst bamboe (scheut) tauge champignon (gedroogd) wortel olie (sesam-) knoflook olie (zonnebloem-) saus (soja-) selderij (bleek-) prei gember (bak-) | ||
Berei- ding |
De knoflook wordt fijngehakt. De prei wordt grof gesnipperd. De worteltjes worden in reepjes gesneden. De rijst moet afgekoeld zijn. De gember wordt geraspt. We gebruiken lichte sojasaus. Leg de chinese champignons in een kommetje en giet er 2 deciliter kokend water over. Laat dit een half uur staan. Was intussen de tauge en verwijder de schilletjes. Uit laten lekken in een vergiet. Laat de geweekte champignons even uitlekken, verwijder de stelen en snij de hoeden in smalle reepjes of blokjes. Zeef het weekvocht en hou het apart. Verhit de beide oliesoorten in een wok of wadjan. Fruit hierin onder voortdurend omscheppen gedurende 30 seconden de knoflook en geraspte gemberwortel. Voer hierna alle groenten (in reepjes gesneden) toe behalve de tauge en bamboescheuten. Laat alles onder voortdurend omscheppen gedurende 3 minuten bakken. Schep daarna de tauge, bamboescheuten en de rijst erdoor. Schep alles goed om. Sprenkel de sojasaus over het gerecht en schenk 3 a 4 eetlepels van het gezeefde champignonvocht hier overheen. Schep alles nog enkele malen goed om en dien het gerecht op als de rijst door en door warm is geworden. Hou een kwart van de gesnipperde prei apart en strooi het vlak voor het opdienen over het gerecht. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2118 KiloJoules 504 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 100 gram 13 gram 13 gram |