culinaire zaken .nl |
Artisjokken met rijst (Enginar Dolmasi) | |||
Soort gerecht | Voorgerecht | Herkomst | Turkije | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 02:00 Bereiding : 00:40 | |
Indelingen | Ovenschotel | Vegetarisch | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
100 100 50 5 4 3 2 2 1 1 1 - - - |
gram gram gram eetlepel stuks stuks eetlepel theelepel stuks eetlepel theelepel naar smaak naar smaak naar smaak |
rijst pit (pijnboom-) krent olie artisjok ui peterselie dille (vers) citroen suiker piment (poeder) kaneel (poeder) zout peper | ||
Berei- ding |
De citroen uitpersen. Doe het citroensap in een bak met water. Verwijder de geschubte bladeren van de artisjokken, snij een stuk van de steel af en verwijder het hooi met een lepeltje. Leg de artisjokken in het water met het citroensap. Pel de uien en snipper ze fijn. Wel de krenten 22 minuten in heet water. Verhit de olie in de pan, fruit hierin de ui en daarna de pijnpitten 3 minuten. Voeg vervolgens de rijst, de drooggedepte krenten, de kaneel, de piment, de suiker, het zout en de peper toe en schep alles goed door elkaar. Giet er 1.5 deciliter water bij en laat alles net zo lang opstaan tot het water is verdampt. Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Leg de artisjokkenbodems in een beboterde soufflepot en verdeel er het rijstmengsel over. Giet er 0,75 deciliter water met wat zout over. Zet de artisjokken 25 minuten in de oven. Neem ze daarna uit de oven en laat ze afkoelen. Serveer de artisjokken koud en strooi er vlak voor het serveren nog wat dille en peterselie over. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2345 KiloJoules 558 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 100 gram 18 gram 26 gram |