culinaire zaken .nl |
Wild gemaakt varken, gestoofd (Faux marcassin, braise) | |||
Soort gerecht | Vleesgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:40 Bereiding : 01:15 | |
Indelingen | Bewerkelijk | Vlees | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.50 7 100 35 30 10 5 4 2 2 1 - |
kilogram deciliter gram gram stuks gram stuks stuks stuks takje stuks naar smaak |
varkensvlees (mager) wijn (rood) boter (room-) meel (aardappel-) bes (jenever-) gember (wortel,vers) kruidnagel ui laurier (blad) rozemarijn (vers) wortel (winter-) peper | ||
Berei- ding |
Haal bij uw slager een fraai stuk varkensvlees van 1.5 kilogram (uit de dikke lende met staartstuk), ontdaan van het zwoerd en ook bijna al het wit spek. Leg het vlees gedurende twee etmalen te "marineren" in een bad van een fles rode wijn, waarin 150 gram blokjes van winterwortel, 200 gram blokjes van ui, 2 grote bladen laurier, 5 kruidnagelen, 30 geplette jeneverbessen, 2 takjes rozemarijn, 10 gram geraspte verse gemberwortel (of 3 gram poeder) een draai of tien uit de pepermolen. Haal het vlees eruit, droog het, zout het en braad het in 100 gram fel hete boter. Schroei het dicht en bruineer circa 20 minuten. Blus het vlees met de marinade (met groenten en al), breng deze aan de kook en sluit hermetisch af met deksel. Houd circa 45 minuten net aan de kook totdat de vleesvork er gemakkelijk in en uit gaat. Neem het vlees uit de pan en bind het vocht met circa 35 gram aangemaakt aardappelmeel. Passeer desgewenst de saus. Breng zonodig verder op smaak. Laat het vlees nog een kwartier eigen worden met de saus, net tegen de kook. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1777 KiloJoules 423 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 28 gram 4 gram 5 gram |