culinaire zaken .nl |
Kip met yoghurtkorstje uit armenie | |||
Soort gerecht | Vleesgerecht | Herkomst | Rusland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:15 Bereiding : 01:30 | |
Indelingen | Oven | Slank | Kip/kalkoen | |
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.30 2 1.50 50 50 3 3 2 2 2 1 0.28 - - |
kilogram deciliter deciliter gram gram eetlepel eetlepel theelepel stuks eetlepel teentje bekertje naar smaak naar smaak |
kip wijn (rood) yoghurt (mager) abrikoos (gedroogd) boter (room-) dille (vers) munt (vers) koriander (poeder) ui (sjalot) basilicum (vers) knoflook room (zuur) zout peper (wit) | ||
Voor- berei- ding |
Wel de abrikozen ongeveer 4 uur in ruim water (tegelijkertijd met het marineren van de kip). Spoel de kip van binnen en van buiten af en dep hem droog. Wrijf de binnenkant in met zout en peper. Roer in een kommetje de yoghurt en de zure room door elkaar. Voeg de helft van de fijngehakte kruiden, 1 theelepel ketoembar en wat zout toe en roer het goed door elkaar. Smeer de kip dik in met het yoghurtmengsel en leg hem met de borst naar boven in een lage ovenvaste schaal. Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie en laat de kip minstens 4 uur in de koelkast marineren. | |||
Berei- ding |
Haal het folie van de kip af en zet het in het midden van een voorverwarmde oven (225 graden Celcius) en laat hem in ongeveer 75 minuten gaar worden. Verlaag na 30 minuten de temperatuur tot 200 graden Celcius, leg hier en daar een klontje boter op de kip en giet de wijn in de schaal. Dek de kip met aluminiumfolie af als hij te donker wordt. Maak intussen de saus. Kook in een pan de abrikozen in een 0,25 liter water in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar. Pureer ze met het kookvocht in een keukenmachine. Snipper de gepelde sjalotjes heel fijn en pers het gepelde teentje knoflook erboven uit. Roer de sjalotjes, de knoflook, de rest van de fijngehakte kruiden en 1 theelepel ketoembar door de abrikozensaus. Neem de kip uit de oven en houd hem warm. Roer het aanbaksel in de schaal los en zeef het braadvocht boven de abrikozensaus. Breng de saus al roerende aan de kook. Voeg naar smaak zout en peper toe. Geef de saus apart bij de kip. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3659 KiloJoules 871 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 16 gram 102 gram 0 gram |