culinaire
zaken
.nl
Kip met yoghurtkorstje uit armenie
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
1.30
2
1.50
50
50
3
3
2
2
2
1
0.28
-
-
kilogram
deciliter
deciliter
gram
gram
eetlepel
eetlepel
theelepel
stuks
eetlepel
teentje
bekertje
naar smaak
naar smaak
kip
wijn (rood)
yoghurt (mager)
abrikoos (gedroogd) ingrediënt info
boter (room-)
dille (vers)
munt (vers) ingrediënt info
koriander (poeder)
ui (sjalot) ingrediënt info
basilicum (vers)ingrediënt info
knoflook ingrediënt info
room (zuur)
zout
peper (wit) ingrediënt info
Voor-
berei-
ding
Wel de abrikozen ongeveer 4 uur in ruim water (tegelijkertijd met het marineren van de kip). Spoel de kip van binnen en van buiten af en dep hem droog.

Wrijf de binnenkant in met zout en peper. Roer in een kommetje de yoghurt en de zure room door elkaar. Voeg de helft van de fijngehakte kruiden, 1 theelepel ketoembar en wat zout toe en roer het goed door elkaar. Smeer de kip dik in met het yoghurtmengsel en leg hem met de borst naar boven in een lage ovenvaste schaal. Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie en laat de kip minstens 4 uur in de koelkast marineren.
Berei-
ding
Haal het folie van de kip af en zet het in het midden van een voorverwarmde oven (225 graden Celcius) en laat hem in ongeveer 75 minuten gaar worden. Verlaag na 30 minuten de temperatuur tot 200 graden Celcius, leg hier en daar een klontje boter op de kip en giet de wijn in de schaal. Dek de kip met aluminiumfolie af als hij te donker wordt.

Maak intussen de saus. Kook in een pan de abrikozen in een 0,25 liter water in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar. Pureer ze met het kookvocht in een keukenmachine. Snipper de gepelde sjalotjes heel fijn en pers het gepelde teentje knoflook erboven uit. Roer de sjalotjes, de knoflook, de rest van de fijngehakte kruiden en 1 theelepel ketoembar door de abrikozensaus. Neem de kip uit de oven en houd hem warm. Roer het aanbaksel in de schaal los en zeef het braadvocht boven de abrikozensaus. Breng de saus al roerende aan de kook. Voeg naar smaak zout en peper toe. Geef de saus apart bij de kip.
Voedings-
waarde
Energie3659 KiloJoules
871 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
16 gram
102 gram
0 gram