abrikoos |
AlgemeenDe abrikoos is een zogenaamde steenvrucht. De 'steen' is namelijk de grote harde pit in de kern van de vrucht. Hoewel tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar is het toch een typische zomervrucht.Het vlezige vruchtvlees is zoet van smaak. De schil is zacht en voel donzig aan. BewarenArbrikozen kunnen bij kamertemperatuur 3-4 dagen bewaard worden. Daarna zullen ze vrij snel uitdrogen en zal de schil rimpelig worden.VariatiesAbrikozen zijn ook verkrijgbaar in blik of gedroogd. Het aromatische van de vrucht is daarbij meestal verloren gegaan.ToepassingAbrikozen kunnen zowel in zoete als in gekruide gerechten worden toegepast. Arbrikozen kunnen rauw gegeten worden of meegestoofd of meegebakken. Abrikozen moet goed rijp zijn voor het consumeren. Dit kun je controleren door zachtje bij de steelaanzet in de vrucht te drukken. Als het vruchtvlees meegeeft dan is de vrucht rijp. Een rijpe abrikoos heeft een typische aromatische geur.In gerechten wordt de schil doorgaans verwijderd. Voorbeelden: - aan een barbecuespies; - in pilaf; - in een vruchtenbowl; - op taart of gebak. |