culinaire zaken .nl |
Bearnaisesaus (Sauce bearnaise) | |||
Soort gerecht | Saus, salsa of dip | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Bereiding : 00:40 | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
2 50 7 4 3 2 2 0.50 - - |
deciliter gram eetlepel eetlepel stuks eetlepel stuks theelepel naar smaak naar smaak |
wijn (wit) boter (room-) azijn (wijn-) dragon (vers) ui (sjalot) peterselie (vers) eidooier sap (citroen-) zout peper (cayenne-) | ||
Berei- ding |
Pel en snipper de sjalotjes. Was de blaadjes dragon, sla ze droog en hak ze fijn. Kook in een steelpannetje de wijn en de azijn met de ui en de dragon zo lang, tot een kwart van het vocht over is. Roer in een kom de eierdooiers los met zout en cayennepeper en klop er een theelepel boter door. Klop het hete wijnmengsel, afgewisseld met klontjes boter, met kleine beetjes tegelijk door het dooiermengsel. Zeef de ontstane saus in een tweede kom en zet die au bain marie op een laag vuur. Blijf zo lang in de saus roeren tot het bindt. Neem dan de kom uit het waterbad, roer er een paar druppels citroensap door en strooi er de fijngehakte peterselie over. Serveer lauw bij gebraden of geroosterd vlees of bij vis. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1004 KiloJoules 239 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 12 gram 7 gram 1 gram |