culinaire
zaken
.nl
Clootie Dumpling
(Schotse variant op het Engelse Spotted Dick)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
450
200
200
200
180
1.50
1.50
0.50
1
5
gram
gram
gram
gram
gram
theelepel
theelepel
theelepel
stuks
deciliter
meel (zelfrijzend bak-)
runderniervet
krent ingrediënt info
rozijn ingrediënt info
suiker (basterd-,wit)ingrediënt info
kaneel (poeder)
kruiden (koek-)
bakpoeder
ei (kip)ingrediënt info
melk (karne-) ingrediënt info
Voor-
berei-
ding
De naam betekent eigenlijk 'Doek met pudding'. Want "cloot" of "clout" is het Schotse woord voor "doek" (vergelijk het Engelse "cloth"). "Clootie" betekent "gemaakt van doek". "Dumpling" is de benaming voor een voedzame vruchtencake (pudding) die wordt gekookt of gestoomd.
Vroeger werd deze taart gemaakt ter gelegenheid van een geboorte, en werden er muntjes in verstopt.
Smeer een tulband in met gesmolten boter. Klop het ei los.
Berei-
ding
Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg niervet, rozijnen, krenten, kaneel, koekkruiden en bakpoeder toe. Roer dit door met een houten lepel, maak een kuiltje in het midden en doe daar ei en karnemelk in. Roer alle ingredienten voorzichtig door elkaar.
Doe het mengsel in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.
Dek de vorm af met een ingevet stuk aluminiumfolie en een deksel. Zet de vorm in een grote pan.
Giet kokend water in de pan tot tweederde van de vorm onder water zit. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat alles 2.5 uur zachtjes koken. Voeg zonodig water toe.
Haal de vorm uit de pan en keer hem om op een schaal. Serveer warm of koud met custard of room.
Voedings-
waarde
Energie3784 KiloJoules
901 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
141 gram
13 gram
6 gram