culinaire zaken .nl |
Clootie Dumpling (Schotse variant op het Engelse Spotted Dick) | |||
Soort gerecht | Nagerecht | Herkomst | Schotland | |
Aantal personen | 6 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:30 Bereiding : 02:30 | |
Indelingen | Feestelijk | Bewerkelijk | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
450 200 200 200 180 1.50 1.50 0.50 1 5 |
gram gram gram gram gram theelepel theelepel theelepel stuks deciliter |
meel (zelfrijzend bak-) runderniervet krent rozijn suiker (basterd-,wit) kaneel (poeder) kruiden (koek-) bakpoeder ei (kip) melk (karne-) | ||
Voor- berei- ding |
De naam betekent eigenlijk 'Doek met pudding'. Want "cloot" of "clout" is het Schotse woord voor "doek" (vergelijk het Engelse "cloth"). "Clootie" betekent "gemaakt van doek". "Dumpling" is de benaming voor een voedzame vruchtencake (pudding) die wordt gekookt of gestoomd. Vroeger werd deze taart gemaakt ter gelegenheid van een geboorte, en werden er muntjes in verstopt. Smeer een tulband in met gesmolten boter. Klop het ei los. | |||
Berei- ding |
Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg niervet, rozijnen, krenten, kaneel, koekkruiden en bakpoeder toe. Roer dit door met een houten lepel, maak een kuiltje in het midden en doe daar ei en karnemelk in. Roer alle ingredienten voorzichtig door elkaar. Doe het mengsel in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad. Dek de vorm af met een ingevet stuk aluminiumfolie en een deksel. Zet de vorm in een grote pan. Giet kokend water in de pan tot tweederde van de vorm onder water zit. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat alles 2.5 uur zachtjes koken. Voeg zonodig water toe. Haal de vorm uit de pan en keer hem om op een schaal. Serveer warm of koud met custard of room. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3784 KiloJoules 901 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 141 gram 13 gram 6 gram |