culinaire zaken .nl |
Elzasser zuurkoolschotel | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:50 Bereiding : 00:50 | |
Indelingen | Ovenschotel | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 750 400 2.50 200 1.50 30 6 4 2 2 |
kilogram gram gram deciliter gram deciliter gram stuks stuks stuks stuks |
aardappel kool (zuur-) casselerib wijn (wit) spek (zuurkool-) melk (halfvol) boter (room-) bes (jenever-) saucijs laurier (blad) ui | ||
Berei- ding |
Het zuurkoolspek in ruim kokend water in 45 minuten gaar koken. Van de aardappelen met de melk, zout, peper en een klontje boter, een stevige puree bereiden en deze op smaak brengen. In de rest van de boter de saucijsjes rondom bruin bakken (10 a 15 minuten), dan uit de pan nemen. De uien in ringen snijden en in de bakboter 5 minuten zachtjes bakken. Het zuurkoolspek in plakken snijden, de zuurkool fijn snijden. In een grote ingevette ovenschaal een rand van aardappelpuree scheppen. In het midden spek, een deel van de zuurkool, jeneverbessen, laurierblaadjes (gekneusd), uien, saucijsjes, casselerrib en daarover de rest van de zuurkool leggen. De wijn over de zuurkool schenken. De schaal met aluminiumfolie afdekken en in een warme oven, 175 graden Celcius, 40 minuten laten stoven. Serveren met mosterd. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2240 KiloJoules 533 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 57 gram 27 gram 13 gram |