culinaire zaken .nl |
Groente-gratin | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | Ovenschotel | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 750 500 250 200 150 50 50 3 2 1 1 1 |
kilogram gram gram gram gram gram gram gram stuks stuks eetlepel theelepel theelepel |
tomaat (blik) aardappel courgette (groen) gehakt (varkens-) room kaas (lichtbelegen) spek (rook-) kaas (oud) ei (kip) ui boter (room-) tijm paprika (poeder) | ||
Berei- ding |
De aardappelen in de schil koken, schillen en wat laten afkoelen, dan in schijfjes snijden. De courgettes goed wassen, kapjes en eventuele bruine delen verwijderen, de groente in de lengte halveren en dan in schijfjes snijden. De tomaten op een zeef laten uitlekken. Nat opvangen. Het spek in dobbelsteentjes snijden, uitbakken. Intussen de uien schillen, fijnhakken, erbij doen en glazig fruiten. Het gehakt toevoegen. Rul bakken. De courgettes erbij doen, 5-10 minuten meestoven. Met zout, peper en tijm krachtig kruiden. De eieren met de room en het uitgelekte tomatensap klutsen, met zout, peper, tijm en paprikapoeder pittig op smaak maken. De jongbelegen goudse grof raspen. De helft daarvan met de aardappelen, de andere helft met de gehakt-courgette-massa omscheppen. Een soufflevorm invetten, eerst de helft van de aardappelmassa, dan het courgettegehakt erin scheppen. De tomaten daarop leggen, met de overige aardappelen bedekken. De eierroom erover gieten, de fijngeraspte oude goudse erover strooien en in de op 200 graden Celcius voorverwarmde oven circa 45 minuten bakken. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3792 KiloJoules 903 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 41 gram 39 gram 8 gram |