courgette (groen) |
De courgette behoort tot de familie van de komkommerachtigen, tot deze grote familie van klimplanten behoren onder meer de pompoen, komkommer, meloen en augurk. De courgetteplant is eenjarig en vindt z'n oorsprong in Zuid-Amerika. De courgette lijkt uiterlijk op een kleine komkommer. De vruchtgroente wordt jong geoogst en heeft een lengte van 10 tot 25 cm. Er komen courgettes met een donkergroene, heldergroene, gele en witte schil op de markt. De schil is soms gestreept of gemarmerd. Het vruchtvlees is geel van kleur en bevat kleine, eetbare pitjes. Grote uitgegroeide exemplaren worden industrieel verwerkt tot zoetzuur en soep. Een delicatesse is de courgette-fleur. Dat zijn de jonge, vingerlange vruchten van de courgette met de gele bloem er nog aan. KoopinformatieEen courgette moet bij aankoop stevig aanvoelen en een gave schil hebben. Een stukje van de steel moet duidelijk zichtbaar zijn. Zonder dat bederven ze eerder. De smaak van een courgette is vrij neutraal maar heeft een eigen aroma. De vruchtgroente wordt het hele jaar aangevoerd uit Zuid-Europese landen. Vanaf april tot en met november komt de courgette van eigen bodem.BewarenBewaar een courgette op een koele plaats (ca. 12 graden Celcius), maar liever niet in de koelkast. Stevige courgettes zijn ongeveer 1 week houdbaar. Verpak ze in een geperforeerde plastic zak tegen uitdrogen.BehandelingHet is niet nodig een courgette te schillen. Was de vruchtgroente goed en snijd de steelaanzet eraf. Het stevige vruchtvlees bevat weinig water en maakt de groente geschikt voor bakken en stoven. Afhankelijk van het gebruik de courgette in blokjes of plakjes snijden. De kook- of baktijd bedraagt ca. 8 minuten. Voor gevulde courgettes: de vruchtgroente in de lengte halveren, de helften uithollen met een lepel en vullen met gehakt of rijst. Zet de helften in bouillon of saus en stoof ze gaar op het vuur of in de oven (ca. 45 minuten). Voor verwerking in salades: blokjes courgette 1 minuut blancheren in kokend water.De courgettebloemen zijn geschikt om te vullen. Verwijder de stamper en de meeldraden in de bloem en vul de bloem met een vlees-kaas- of rijstmengsel. Bind de bloem dicht met een touwtje. Stoof de bloem met de vingerlange courgette eraan voorzichtig gaar. Toepassing- blokjes in een ratatouille van paprika, tomaat, ui, aubergine, knoflook en oregano;- halve plakjes in groentesoep; - gekookte plakken met kaas bedekken en gratineren in de oven; - blokjes aan barbecuespiesen met lamsvlees en tomaatpartjes; - plakken door beignetbeslag halen en frituren. |