culinaire
zaken
.nl
Aardappeltaart
(Pate de pommes terre)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
1.25
500
250
1.50
16
2
-
-
kilogram
gram
gram
deciliter
eetlepel
bekertje
naar smaak
naar smaak
aardappel ingrediënt info
bloem ingrediënt info
boter (room-)
melk ingrediënt info
peterselie (vers) ingrediënt info
creme fraiche ingrediënt info
peper ingrediënt info
zout
Berei-
ding
Kneed een samenhangend deeg van de bloem, de boter, zout en zoveel melk als de bloem kan opnemen. Begin met 1 deciliter en voeg steeds een scheutje toe. Laat het deeg een uurtje rusten. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Was de peterselie en hak het fijn. Beboter een springvorm (doorsnede 26 cm). Rol tweederde van het deeg uit en leg het in de springvorm tot 2 centimeter onder de opstaande rand. Leg er een derde van de plakjes aardappel op, strooi er een derde van de peterselie en wat zout en peper op en giet er een derde van de creme fraiche over. Schik daarop weer een derde van de aardappel, de peterselie, wat zout en de creme fraiche. Rol de rest van het deeg uit en leg het op de aardappelen in de vorm. Druk de randen goed op elkaar, plak zo nodig met wat water vast. Steek in het midden van de taart een rond gat van 1 centimeter doorsnede uit, waardoor het vocht kan ontsnappen. Bak de aardappeltaart 90 minuten in de voorverwarmde oven (200 graden Celcius, ovenstand 4-5).
Voedings-
waarde
Energie5206 KiloJoules
1240 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
175 gram
28 gram
12 gram