culinaire zaken .nl |
Aardappeltaart (Pate de pommes terre) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:45 Bereiding : 02:30 | |
Indelingen | Ovenschotel | Vegetarisch | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.25 500 250 1.50 16 2 - - |
kilogram gram gram deciliter eetlepel bekertje naar smaak naar smaak |
aardappel bloem boter (room-) melk peterselie (vers) creme fraiche peper zout | ||
Berei- ding |
Kneed een samenhangend deeg van de bloem, de boter, zout en zoveel melk als de bloem kan opnemen. Begin met 1 deciliter en voeg steeds een scheutje toe. Laat het deeg een uurtje rusten. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Was de peterselie en hak het fijn. Beboter een springvorm (doorsnede 26 cm). Rol tweederde van het deeg uit en leg het in de springvorm tot 2 centimeter onder de opstaande rand. Leg er een derde van de plakjes aardappel op, strooi er een derde van de peterselie en wat zout en peper op en giet er een derde van de creme fraiche over. Schik daarop weer een derde van de aardappel, de peterselie, wat zout en de creme fraiche. Rol de rest van het deeg uit en leg het op de aardappelen in de vorm. Druk de randen goed op elkaar, plak zo nodig met wat water vast. Steek in het midden van de taart een rond gat van 1 centimeter doorsnede uit, waardoor het vocht kan ontsnappen. Bak de aardappeltaart 90 minuten in de voorverwarmde oven (200 graden Celcius, ovenstand 4-5). | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 5206 KiloJoules 1240 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 175 gram 28 gram 12 gram |