culinaire zaken .nl |
Asperges au gratin | |||
Soort gerecht | Groentegerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 6 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | Feestelijk Groente | Oven Vegetarisch | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
2 75 50 5 50 3 2 |
kilogram gram gram centiliter gram stuks stuks |
asperge (wit) kaas (oud) bloem creme fraiche boter (room-) ei (kip) eidooier | ||
Voor- berei- ding |
Kook de asperge. Bewaar 2,5 deciliter van het kookvocht. Rasp de kaas. | |||
Berei- ding |
Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van het aspergevocht erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot al het vocht is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer de creme fraiche (of slagroom), eierdooiers en 50 gram van de geraspte kaas erdoor. Leg een laag asperges in een ovenvaste schotel en schik een laag eieren erop. Schenk een deel van de saus erover. Herhaal dit tot de schotel is gevuld, maar zorg ervoor dat de bovenste laag uit saus bestaat. Strooi de resterende kaas erover. Plaats de schotel in een voorverwarmde oven (200 graden Celcius) en laat er in 15 minuten een bruin korstje op komen. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1267 KiloJoules 302 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 15 gram 13 gram 5 gram |