culinaire zaken .nl |
Vrouwendijen 1 | |||
Soort gerecht | Borrelhapje | Herkomst | Turkije | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:15 Bereiding : 00:20 | |
Indelingen | Vlees | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
75 500 1 - - 1 1 1 1 |
gram gram stuks naar smaak naar smaak theelepel stuks gram eetlepel |
rijst gehakt (runder-) ui zout peper paprika (poeder) ei (kip) bloem olie (olijf-) | ||
Berei- ding |
Kook de rijst gaar in ruim water met zout (of met een bouillonblokje is ook lekker), en laat het uitlekken. Snipper de ui in hele kleine stukjes. Neem een koekenpan met anti-aanbaklaag. Gebruik een heel klein beetje boter. Bak nu de ui en het gehakt half gaar. Blijf voortdurend roeren. Het gehakt moet los blijven en niet kompleet gaar zijn. Laat de rijst en het gehakt in een kom afkoelen. Doe de rijst en het gehakt bij elkaar: doe er zout, zwarte peper, paprikapoeder en eventueel een theelepeltje gehaktkruiden bij. Kneed nu alles met de handen door elkaar. Het wordt een wat vettige massa. Maak nu van deze massa balletjes: neem een stuk ter grootte van flink een ei. Maak er een ovale, platte bal van (denk aan een vrouwendij). Leg deze balletjes een tijdje in de koelkast om ze wat stijver te laten worden. Klop het ei los in een diep bord en doe de bloem, met wat zout en peper erdoor heen geroerd, in een ander bord. Verwarm een flinke bodem olijfolie in een koekenpan. Wentel de balletjes eerst door het ei en dan door de bloem. Bak ze met een paar tegelijk in de olie. Ze worden licht-bruin van kleur, Het bakken duurt circa 5 minuten per kant. Zorg dat het niet te snel gaat. Laat de gebakken balletjes afkoelen. Je eet ze met de hand. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2247 KiloJoules 535 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 17 gram 25 gram 1 gram |