culinaire zaken .nl |
Atjar Tjampoer Bandoeng (Zuur van gemengde groenten) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
250 150 6 3 2 2 2 2 1 1 0.75 0.25 0.25 - - |
gram gram stuks theelepel stuks bosje theelepel stuks theelepel teentje kopje stuks stuks naar smaak naar smaak |
tauge wortel kemirie (noot) kurkuma (poeder) peper (rood) selderij (blad-) ketoembar ui trassi knoflook azijn kool (Chinees) prei zout nootmuskaat | ||
Berei- ding |
De kool (kan ook witte) wordt fijngesneden. De lomboks (of paprika) wordt in reepjes gesneden. De knoflook wordt fijngehakt. De prei wordt fijngesneden. De worteltjes worden in reepjes gesneden. De uien worden fijngesneden. We gebruiken 10 takjes selderie. De kemiris worden fijngestampt. Fruit in wat olie de ui, knoflook, lombok (of paprika), trassi, kemirie en de koenjit. Dan de kool, prei en selderie erbij en maak af met zout, ketoembar en nootmuskaat. Giet de azijn erbij en laat alles circa 10 minuten op een klein vuur sudderen. Als laatste de tauge even laten meesudderen. De atjar in een schaal scheppen en koud opdienen. De atjar is in de koelkast lang goed te houden. Voor de kool kan witte-, spits- of chinese kool gebruikt worden. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 688 KiloJoules 164 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 18 gram 6 gram 5 gram |