culinaire zaken .nl |
Eendeborstfilet met gekarameliseerde raapjes | |||
Soort gerecht | Vleesgerecht | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 6 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:20 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | Feestelijk Oven | Bewerkelijk Wild / Gevogelte | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
40 6 20 1 1 5 5 2 2 1 1 - |
stuks stuks gram deciliter deciliter centiliter centiliter theelepel eetlepel theelepel gram naar smaak |
raapjes (wit) eendefilet boter (room-) azijn (wijn-) bouillon port (rood) wijn (rood) jam (frambozen-) azijn honing zout peper | ||
Berei- ding |
Schil de raapjes, snij ze in de vorm van grote olijven en kook ze in 1 liter gezouten water. Probeer ze wel knappend te houden (reken op ongeveer 8 minuten). Laat de boter en de honing in een pan smelten. Voeg er de raapjes aan toe en schep ze voortdurend om tot ze rondom glanzen. Doe er de azijn bij en laat inkoken tot deze verdampt is. Doe hetzelfde met de port. Op die manier worden de raapjes gekarameliseerd. Doe de frambozenjam en de azijn in een pannetje. Laat even inkoken en doe er de rode wijn en wildfond (bouillon) bij. Laat opnieuw inkoken tot de saus dikker wordt. Breng op smaak en hou warm. Kruid de eendeborstfiltes met peper en zout. Schik ze eerste (op het vel) op een bakplaat die ingesmeerd is met boter, en zet deze zo'n 12 a 15 minuten (afhankelijk van de dikte van de filets) in een oven van 240 graden Celcius. Draai ze om op de helft van de baktijd. Haal de filets uit de oven en laat ze 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij de filets in fijne plakjes en schik ze waaiervormig op een warm bord. Overgiet met de saus en garneer met de gekarameliseerde raapjes. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2811 KiloJoules 669 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 4 gram 18 gram 0 gram |