culinaire zaken .nl |
Gebakken kabeljauw in kokossaus (Ikan Boemboe Santen) | |||
Soort gerecht | Visgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
2 1 12 4 4 2 2 2 1 1 1 1 - |
deciliter deciliter gram stuks eetlepel eetlepel teentje stuks theelepel eetlepel stuks centimeter naar smaak |
santen santen suiker (Javaans) makreel (vers) olie (zonnebloem-) asem (water) knoflook ui sambal oelek ketjap (asin) peper (rood) gember (wortel,vers) zout | ||
Berei- ding |
De uien worden gesnipperd. De knoflook wordt fijngehakt. De lombok wordt ontpit. We gebruiken 1 deciliter dunne en 1 deciliter dikke santen. De gemberwortel wordt fijngeraspt (1 eetlepel). Vraag uw leverancier de vissen (mullen of rode ponen kan ook) te fileren en de huid te verwijderen. Spoel de filets af onder koud stromend water en maak ze droog. Vermeng het zout met het asemwater totdat het zout opgelost is. Bestrijk de filets hiermee en laat ze een kwartier liggen. Fruit intussen de ui in 2 eetlepels olie tot ze verkleuren en voeg dan de fijngehakt knoflook en fijngeraspte gemberwortel toe. Schep alles enkele malen goed om en voeg dan de sambal, javaanse suiker, ketjap en dunne santen toe. Breng alles al roerend aan de kook. Zet het vuur lager en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Schenk de resterende olie in een koekepan. Maak de filets opnieuw droog en bak ze in de hete olie snel aan weerskanten goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en leg ze dakpansgewijs op een voorverwarmde schaal. Voeg de dikke santen toe aan de hete saus. Breng al roerend dezse saus opnieuw aan de kook. Giet de kokende saus over de filets. Garneer het gerecht door een bloem van rode lombok. Geef bij dit gerecht witte rijst. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 0 KiloJoules 0 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 0 gram 0 gram 0 gram |