culinaire zaken .nl |
Sate ajam dan oedang ketjil (Kleine sate's van kip en garnalen) | |||
Soort gerecht | Tussengerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
350 32 16 16 2 2 2 1.50 1 1 1 1 1 1 0.50 0.50 0.50 0.25 0.10 |
gram stuks stuks stuks eetlepel eetlepel eetlepel eetlepel eetlepel stuks stuks theelepel theelepel stuks theelepel theelepel theelepel theelepel eetlepel |
kipfilet garnaal (Chinees(gamba)) tomaat (kers-) ui (zilver-) siroop (gember) ketjap (manis) ketjap (manis) olie sherry (droog) paprika (groen) paprika (rood) sap (citroen-) sap (citroen-) gember (geconfijt) sambal badjak djahe sereh (poeder) knoflook (poeder) suiker | ||
Berei- ding |
Maak de kipfilet droog en snij ze in blokjes van 1 centimeter. Meng in een kom 2 eetlepel ketjap, 1 theelepel citroensap, knoflookpoeder, djahe, wat peper, sherry met wat suiker, sereh en 0.5 eetlepel olie goed door elkaar. Marineer hierin de blokjes kip en laat dit tenminste 1 uur op een koele plaats staan (niet in de koelkast). Af en toe even omscheppen. Was de tomaatjes, verwijder de kroontjes en maat ze droog. Maak de uitjes schoon. Snij de paprika's in blokjes van 1 centimeter. Maak het gemarineerde vlees droog. Haal de garnalen even door de resterende marinade, Laat ze enkele minuten liggen en maak ze dan droog. Steek opeenvolgend een blokje paprika, blokje vlees, uitje, garnaal, paprika, vlees en een kerstomaatje aan bamboestokjes. Bestrijk de kleine sate's aan alle kanten met olie. Voorzie ook de grillplaat of grillpan van een heel dun laagje olie. Verhit de grillplaat of pan en leg de sate's erop. Rooster ze niet veel langer dan 4 minuten. Keer ze regelmatig om opdat ze aan alle kanten gelijkmatig worden geroosterd. Houd ze daarna warm. Maak de saus door de hiervoor aangegeven ingredienten: 2 eetlepel ketjap, sambal badjak, 1 theelepel citroensap, gembersiroop en het gehakte gemberbolletje met elkaar te vermengen en vervolgens 2 theelepels kokend water erdoor te roeren. Leg de sate's op een voorverwarmde schaal en plaats een kommetje met saus erbij. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1054 KiloJoules 251 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 12 gram 66 gram 2 gram |