culinaire zaken .nl |
Vis met pittige, geurige yoghurtsaus (Dohi Machh, West Bengalen) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | India | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
3.50 250 12 6 5 5 5 4 4 2.50 2.50 2 1.50 1.50 1 0.50 |
deciliter gram teentje stuks stuks eetlepel stuks stuks stuks centimeter centimeter stuks pak theelepel theelepel theelepel |
water yoghurt (Grieks) knoflook peper (groen) kruidnagel olie (mosterd-) kardamom (peulen) laurier (blad) peper (rood,gedroogd) kaneel (stokje) gember (wortel,vers) ui (rood) koolvisfilet (diepvries) zout peper (cayenne-) kurkuma (poeder) | ||
Berei- ding |
Wanneer er geen mosterdolie is, moet er olijfolie worden gebruikt. Andere, maar net zo'n sterke, specifieke smaak. Hak een ui, de gember en 6-7 tenen knoflook samen met 100 milliliter water tot een luchtige, schubbige pasta in de kleine keukenmachine. Zonodig het mengsel tussendoor even naar beneden drukken. Zet dit apart. Snij de vis in rechthoekjes van 7.5 x 2.5 centimeter. Wrijf hierover 0.5 theelepel zout en de kurkuma. Zet dit apart om licht in te trekken. Snij de andere ui in dunne plakjes van een halve ring. Klop de yoghurt met 250 milliliter water tot een luchtig mengsel. Verhit 4 eetlepels olie in een wadjan op hoog vuur. Doe hierin een deeltje vis en bak deze aan beide kanten, in totaal 3-4 minuten, tot ze lichtbruin is. Haal met een schuimspaan uit de pan, zoveel mogelijk olie achterlaten. Verdeel de vis over 3 porties, maar denk eraan, dat portie 2 en 3 steeds wat minder tijd nodig hebben om gaar te worden. Wanneer je lekkerder vis als heilbot of kabeljauw gebruikt, mag hij ook niet helemaal gaar worden om uitelkaar vallen te voorkomen. Verwarm de olie, met de rest erbij, op middelmatig vuur. Roerbak de kardamonpitten, kruidnagels, kaneel en laurier zo'n 15 seconden of tot de laurier donker begint te worden. Doe hierbij de plakjes ui, en roerbak die tot ze lichtbruin zijn in zo'n 3 a 4 minuten. Voeg hierbij de uien/knoflookpasta, cayennepeper en de rest van het zout. Onder af en toe roeren zo'n 10 minuten bakken. De olie zal nu aan de oppervlakte komen, en de saus zal een roodbruine kleur krijgen. Haal de pan van het vuur en laat hem vijf minuten afkoelen. Doe de yoghurt in de pan, en zet deze weer op laag vuur. Nu de vis, de groene en de droge, rode lombok erbij doen. Heel voorzichtig dit alles door elkaar roeren. Zachtjes pocheren in 8-10 minuten; telkens de saus over de vis lepelen. Deze moet precies gaar zijn. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 356 KiloJoules 85 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 19 gram 4 gram 2 gram |