culinaire zaken .nl |
Besengek 1 (Gekruid geroosterd varkensvlees in saus) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 2 10 8 4 4 3 3 3 2 2 2 2 1 1 1 - |
gram deciliter gram theelepel teentje stuks schijf theelepel theelepel stuks stuks centimeter eetlepel theelepel centimeter stuks naar smaak |
varkenshamlap santen suiker (Javaans) asem (zonder pit) knoflook kemirie (noot) laos (vers) ketoembar komijn ui salam (blad) sereh olie (zonnebloem-) trassi gember (wortel,vers) peper (rood) zout | ||
Berei- ding |
Suiker wordt naar smaak eventueel iets meer gebruikt. Lombok halveren en zaadjes verwijderen. Dan in de keukenmachine de ui, knoflook lombok, kemiris, trassi en javaanse suiker fijnmalen. Dit mengsel voor circa 5 minuten in hete olie zachtjes fruiten Varkenslappen halveren. Dan aan het kruidenmengsel de varkenslappen, ketoembar, djinten, gemberwortel, asem, sereh, salam, laos en santen toevoegen. Vlees in circa 30 minuten gaar stoven. Op smaak brengen met zout. Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren. Grill voorverwarmen op de hoogste stand. Rooster invetten en vlees uit de saus nemen. Vlees op het rooster vlak onder de grill in circa 10 minuten goudbruin laten kleuren. De lekbak onder het rooster niet vergeten. Halverwege het vlees keren. Intussen de saus opwarmen, sereh, salam, gember en laos uit de saus verwijderen. Vlees op een schaal leggen en overgieten met de saus. Lekker met witte rijst en atjar tjampoer. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2014 KiloJoules 480 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 13 gram 31 gram 4 gram |