culinaire zaken .nl |
Tjap tjoi | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
3 250 150 150 75 75 50 50 3 2 2 2 2 2 1 - |
deciliter gram gram gram gram gram gram gram eetlepel theelepel eetlepel eetlepel stuks theelepel teentje naar smaak |
bouillon (kippen-) kipfilet kool (Chinees) broccoli wortel haricot verts bamboe (scheut) tauge selderij (blad-) djahe olie (arachide-) ketjap (manis) ui maizena knoflook ve-tsin | ||
Voor- berei- ding |
Maak de groenten schoon. Snijd de kool in smalle reepjes. Verdeel de broccoli (of bloemkoolroosjes) in kleine stukjes. Snijd de boontjes in stukjes van 2 centimeter en de worteltjes in smalle reepjes. Was de tauge een aantal keren in koud water. Verwijder zoveel mogelijk zaadhulsjes. Snijd de bamboescheuten in smalle reepjes. Versnipper de uien. Pers de knoflook uit. | |||
Berei- ding |
Verhit de olie in een wadjan of wok. Fruit er, onder voortdurend roeren en omscheppen, de uien in tot ze glazig zien. Roer de knoflook en djahe erdoor en voeg daarna de groenten toe. Laat alles onder voortdurend roeren en omscheppen 2 minuten bakken. Voeg de bouillon toe en laat het geheel onder regelmatig omroeren 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de ketjap en ve-tsin toe. Snij het vlees in smalle reepjes of blokjes. Voeg deze bij de groenten. Maak de maizena aan met 2 eetlepels koud water. Schuif alle ingredienten naar een zijde van de wadjan. Roer het maizenamengsel door het vocht. Laat er even de kook over komen. Roer de groenten en het vlees erdoor en breng het opnieuw aan de kook. Strooi er de gehakte bladselderij over. TIP: Maak er een kompleet hoofdgerecht van en schep er vlak voor het opdienen 50 a 100 gram vers gepelde garnalen en 200 a 250 gram gekookte mie (zie kookaanwijzingen op de verpakking) door. Of serveer met drooggekookte witte rijst. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 746 KiloJoules 178 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 13 gram 20 gram 5 gram |