broccoli |
Broccoli is geen bloemkoolvarieteit, maar is er qua smaak toch enigszins mee te vergelijken. Broccoli werd al in de 17e eeuw in Italie verbouwd. Broccoli heeft, in tegenstelling tot bloemkoolvarianten, een lossere structuur en is kleiner van stuk. De groente vormt een hoofdknop met hieromheen kleinere bloemknopjes aan lange, vlezige stelen. De kleur van de bloemknoppen is doorgaans groen maar er bestaan ook rassen met paarsachtige tinten.KoopinformatieBroccoli moet mooi groen van kleur zijn. Broccoli verkleurt geel als de bloemknopjes gaan bloeien. De iets pittige maar fijne smaak wordt tijdens het bloeien bitter. De malse stengels van broccoli hebben iets weg van asperges (vandaar de Duitse naam Sparghelkohl). Broccoli is het hele jaar verkrijgbaar. In de periode juni-november komt de groente vooral uit eigen land. De rest van het jaar zijn Italie en Spanje belangrijke leveranciers voor Nederland.BewarenBewaar broccoli zo koel mogelijk, dus het liefst in de koelkast. Verpakt in plastic folie is de groente ca. 2-3 dagen houdbaar.BehandelingWas broccoli en snijd een plakje van de onderkant van de stronk. Schil de stelen met een dunschiller tot vlak aan de top. Snijd ze vanaf de onderkant kruislings in of snijd de stelen eraf en snijd ze in stukken. Op deze manier zijn de stelen gelijk gaar met de roosjes. Reken voor de kooktijd op ca. 4-8 minuten, kook de groenten beetgaar. Reken op ca. 250 gram broccoli per persoon.Toepassing van broccoli of bloemkool- gekookt met kaas-, tomaten- of kerrysaus;- gegratineerd met blauwe schimmelkaas; - in hartige taarten met ui, bacon en kaas. |