culinaire zaken .nl |
Stoofpotje kalfvlees en champignons (Saute de veau aux champignons) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 2 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:30 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
300 200 1.50 50 6 5 3 2 1 - - |
gram gram deciliter gram stuks gram eetlepel eetlepel theelepel naar smaak naar smaak |
kalfsvlees champignon wijn (wit) boter (room-) ui (sjalot) meel (aardappel-) room peterselie (vers) sap (citroen-) peper zout | ||
Berei- ding |
Bruineer in een dikbodemige pan in 50 gram fel hete boter 300 gram blokken kalfsvlees (van onderrib, schouder of borst) 4 minuten lang. Voeg daarna toe: 6 sjalotten (100 gram schoon) en geef ook deze wat kleur. Houd bij dat alles, met een houten lepel, zoveel mogelijk de 'roestvlekken' ('glace de viande') van de bodem. Blus met 1.5 deciliter witte wijn en verrijk het geheel met 200 gram rauwe kleine champignons. Laat weer koken en bind licht met 5 gram aardappelmeel, vooraf aangemaakt in een 0.5 deciliter room of koffieroom. Breng op smaak met een minimum aan zout, peper uit de molen en enige druppels citroensap. Laat onder deksel 25 minuten garen. Maak af met aardig wat gehakte peterselie. NB: In plaats van kalfsvlees valt uiteraard ook varken of lam te gebruiken. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2509 KiloJoules 597 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 8 gram 38 gram 3 gram |