culinaire zaken .nl |
Stoofpot (vlaamse) (Kookboek Rietje) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Belgie | |
Aantal personen | 6 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | Ovenschotel | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.50 5 100 5 3 2 2 1 1 0.50 - - |
kilogram deciliter gram eetlepel stuks eetlepel stuks teentje eetlepel eetlepel naar smaak naar smaak |
runderschenkel bier spek (doorregen) olie (olijf-) ui bloem laurier (blad) knoflook azijn (wijn-,rood) suiker zout peper (wit) | ||
Berei- ding |
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin het schenkelvlees met kleine hoeveelheden tegelijk bruin. Neem de stukjes vlees zodra ze bruin zijn uit de pan en leg ze op een bord. Voeg als al het vlees is gebakken eventueel nog wat olie toe en fruit hierin de uien (in ringen) en het uitgeperste teentje knoflook langzaam, tot de uien glazig zien. Voeg de reepjes spek toe en bak het uit. Roer de bloem erdoor en schenk er een deel van het bier bij. Blijf roeren tot een glad gebonden massa ontstaat. Herhaal dit tot al het bier is opgenomen. Voeg schenkelvlees, suiker, laurierbladeren, zout, ruim peper en wijnazijn toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het in de gesloten pan in ongeveer 2 tot 3 uur gaar stoven. Geef er gekookte aardappelen en een frisse, groene salade of een koolsoort (savoiekool) bij. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3133 KiloJoules 746 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 11 gram 45 gram 1 gram |