culinaire zaken .nl |
Preitaart (Quiche aux poireaux) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 5 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:45 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | Ovenschotel | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
3.60 250 150 125 3 2 - - |
deciliter gram gram gram stuks stuks naar smaak naar smaak |
melk bloem spek (rook-,mager) boter (room-) ei (kip) prei peper nootmuskaat | ||
Berei- ding |
Bereid een deeg van patentbloem, 4/5 van de boter (op kamertemperatuur) en koude melk: Eerst de bloem en klontjes van de boter luchtigjes doorheen 'kruimelen', en (dan pas!) zo kort mogelijk kneden, tesaam met de melk. In een vochtige doek, op een koele plek, het deeg laten rusten. Lintjes van rookspek bruin bakken in de rest van de boter en uit het bakvet halen. In dezelfde pan lichtbruin bakken ('aanzetten') dikke schijven van de rauwe prei. In een beker goed glad slaan de hele eieren, en deze vermengen met melk; ook enige draaien peper uit de molen en een flinke snuif nootmuskaat doorroeren. Neem een ronde, ovale of vierkante taartvorm met een nogal hoog opstaande rand (de zgn. 'springvorm' heeft dat), of een soortgelijke ovenvaste schaal; beboter deze, en bedek bodem en wand ervan zorgvuldig met het tot de dikte van een gulden uitgerolde deeg (is 'tapisser', is betapijten). Prik met een vork gaatjes in het deeg, zowel op bodem als wand, evenwel zonder beschadiging van het 'tapijt'. Verdeel spek en prei, geheel afgekoeld !, over de bodem en giet er (kalmpjes) overheen het mengsel van ei en melk. Transporteer voorzichtig uw schotel naar uw voorverwarmde oven van 200 graden Celcius, een half uur voordat u en de uwen ter tafel gaan; liefst op de bodem, voor ook tijdige garing en bruining van het onderste van de taart. Wenst u uw gerecht 'BAVEUX", dat is: nog net niet gestold (gaar) van binnen, beperk dan tot 25 minuten. Graag wat frisse sla erbij. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2700 KiloJoules 643 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 62 gram 22 gram 2 gram |