culinaire
zaken
.nl
Preitaart
(Quiche aux poireaux)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
3.60
250
150
125
3
2
-
-
deciliter
gram
gram
gram
stuks
stuks
naar smaak
naar smaak
melk ingrediënt info
bloem ingrediënt info
spek (rook-,mager)
boter (room-)
ei (kip)ingrediënt info
prei
peper ingrediënt info
nootmuskaatingrediënt info
Berei-
ding
Bereid een deeg van patentbloem, 4/5 van de boter (op kamertemperatuur) en koude melk: Eerst de bloem en klontjes van de boter luchtigjes doorheen 'kruimelen', en (dan pas!) zo kort mogelijk kneden, tesaam met de melk. In een vochtige doek, op een koele plek, het deeg laten rusten. Lintjes van rookspek bruin bakken in de rest van de boter en uit het bakvet halen. In dezelfde pan lichtbruin bakken ('aanzetten') dikke schijven van de rauwe prei. In een beker goed glad slaan de hele eieren, en deze vermengen met melk; ook enige draaien peper uit de molen en een flinke snuif nootmuskaat doorroeren. Neem een ronde, ovale of vierkante taartvorm met een nogal hoog opstaande rand (de zgn. 'springvorm' heeft dat), of een soortgelijke ovenvaste schaal; beboter deze, en bedek bodem en wand ervan zorgvuldig met het tot de dikte van een gulden uitgerolde deeg (is 'tapisser', is betapijten). Prik met een vork gaatjes in het deeg, zowel op bodem als wand, evenwel zonder beschadiging van het 'tapijt'. Verdeel spek en prei, geheel afgekoeld !, over de bodem en giet er (kalmpjes) overheen het mengsel van ei en melk. Transporteer voorzichtig uw schotel naar uw voorverwarmde oven van 200 graden Celcius, een half uur voordat u en de uwen ter tafel gaan; liefst op de bodem, voor ook tijdige garing en bruining van het onderste van de taart. Wenst u uw gerecht 'BAVEUX", dat is: nog net niet gestold (gaar) van binnen, beperk dan tot 25 minuten. Graag wat frisse sla erbij.
Voedings-
waarde
Energie2700 KiloJoules
643 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
62 gram
22 gram
2 gram