culinaire zaken .nl |
Groenten-rijstschotel (Pilaf de legumes) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:30 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | Ovenschotel | Vegetarisch | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
250 150 100 50 40 2 1 1 1 - - - |
gram gram gram gram gram stuks stuks stuks knol naar smaak naar smaak naar smaak |
rijst (droogkokend) doperwt (diepvries) champignon boter (room-) rozijn ui paprika (rood) prei selderij (knol-) foelie (poeder) zout peper | ||
Berei- ding |
Maak in uitgebruiste boter 'sissend heet': de blokjes van ui en vervolgens daarbij ook rauwe rijst, ongewassen (grootkorrelig en droogkokend = bijvoorbeeld patna- of siamrijst). Ui en rijst niet bruin! Giet bij : 6 deciliter kokend water; waarin weinig zout, peper uit de molen en twee snuif foeliepoeder. Schud in (alles nog rauw): blokjes van knol- of bleekselderij, ringen van prei, blokjes van rode paprika, schijfjes champignons, ontdooide diepvries doperwten, rozijnen; en breng snel het gerecht weer aan de kook. Sluit pan hermetisch af met deksel en plaats hem in een voorverwarmde oven van 200 graden Celcius. Na 20 minuten de rijst met vork doorheen 'harken' en controleren of deze reeds alle vocht opgenomen heeft; zo niet dan nog enige minuten laten garen. Deze schotel - waarbij keuze van de groenten eindeloos valt te varieren - is volledig vleesloos en daarom welkom allereerst bij de vegetariers. Harkt men garnalen en/of mosselen erdoorheen dan zit men aardig dicht bij Paella (een Pannetje Spaans). Met kaas, ham, kip of restjes vlees komt men tot nog veel meer Pilafs. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2047 KiloJoules 487 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 79 gram 10 gram 7 gram |