culinaire zaken .nl |
Boerenkool-gehaktschotel met champignons | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | Goedkoop | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
600 400 250 125 50 4 3 1 1 1 - - |
gram gram gram gram gram plakje eetlepel stuks stuks eetlepel naar smaak naar smaak |
kool (boeren-) gehakt (half-om-half) champignon kaas (Bressot/ham) boter (room-) bladerdeeg meel (paneer-) ui ei (kip) melk (koffie-) peper zout | ||
Voor- berei- ding |
Meng het gehakt met peper en zout. | |||
Berei- ding |
Spreid de plakjes bladerdeeg op het aanrecht uit en laat ze ontdooien. Pel en snipper de ui. Snij de champignons in plakjes. Meng het ei en het paneermeel door het gehakt en draai het gehakt tot kleine balletjes. Verhit de boter en bak de balletjes in 5 minuten rondom bruin en gaar. Schep de balletjes met een schuimspaan op een bord. Fruit de ui in het achtergebleven bakvet. Bak de champignons 3 minuten mee. Schep de boerenkool erdoor. Voeg 0.5 deciliter water toe en laat de boerenkool afdedekt 5 minuten slinken. Verwarm de boerenkool al omscheppend nog 2 a 3 minuten in een open pan en laat het vocht verdampen. Voeg de verse roomkaas met ham toe en laat deze al roerende smelten. Schep de boerenkool in een ingevette ovenschaal (2 l). Schep de gehaktballetjes erop. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap die 4 centimeter groter is dan de ovenschaal. Leg de deeglap als deksel over de schaal en plak de randen met een beetje water vast. Steek met een appelboor 4 gaatjes in het deeg. Bestrijk het deeg met koffiemelk. Schuif de schaal in de voorverwarmde oven van 200. Laat de schotel in 40 minuten door en door heet worden en de bladerdeegkorst mooi goudbruin worden. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3428 KiloJoules 816 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 28 gram 30 gram 8 gram |