culinaire zaken .nl |
Aalborger haring-gratin | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:20 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | Oven | Bewerkelijk | Vis / Zeevruchten | |
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
750 250 200 100 20 6 4 2 1 1 1 - - |
gram gram gram gram gram stuks eetlepel eetlepel eetlepel eetlepel eetlepel naar smaak naar smaak |
aardappel ui creme fraiche boter (room-) meel (paneer-) haring (zout) melk sap (citroen-) aquavit peterselie (vers) bieslook (vers) zout peper (zwart) | ||
Voor- berei- ding |
De oven op 180 graden Celcius voorverwarmen. De aardappelen schoonwassen en in de schil gaarkoken. Laten afkoelen. De zoute haringen in water weken, daarbij het water ieder uur verversen. Laten uitlekken en in circa 3 centimeter brede repen snijden. De uien schillen en in ringen snijden. In 3/10 van de boter glazig fruiten. De aardappelen pellen, in schijven snijden. | |||
Berei- ding |
Een vuurvaste vorm invetten, beginnend met de aardappelen alles laag voor laag erin schikken. De laatste laag bestaat uit aardappelen. Daarbij iedere laag licht zouten, de uien goed met peper bestrooien. Het paneermeel erover strooien, boter in vlokjes erover verdelen. 20 minuten in de oven bakken. Intussen de overige boter langzaam verwarmen en afschuimen. De creme fraiche met de melk roeren, lepelsgewijs erdoor slaan en ongeveer 3 minuten al roerend verwarmen, maar beslist niet laten koken. Met citroensap, zout, peper en aquavit op smaak brengen. Bij de met kruiden bestrooide gratin serveren. U kunt ook de helft van de cremefraichesaus over de gratin sprenkelen en meebakken. Het wordt dan sappiger. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3521 KiloJoules 838 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 43 gram 43 gram 7 gram |