culinaire
zaken
.nl
Aalborger haring-gratin
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
750
250
200
100
20
6
4
2
1
1
1
-
-
gram
gram
gram
gram
gram
stuks
eetlepel
eetlepel
eetlepel
eetlepel
eetlepel
naar smaak
naar smaak
aardappel ingrediënt info
ui ingrediënt info
creme fraiche ingrediënt info
boter (room-)
meel (paneer-)
haring (zout)
melk ingrediënt info
sap (citroen-)
aquavit
peterselie (vers) ingrediënt info
bieslook (vers) ingrediënt info
zout
peper (zwart) ingrediënt info
Voor-
berei-
ding
De oven op 180 graden Celcius voorverwarmen. De aardappelen schoonwassen en in de schil gaarkoken. Laten afkoelen.
De zoute haringen in water weken, daarbij het water ieder uur verversen.
Laten uitlekken en in circa 3 centimeter brede repen snijden.
De uien schillen en in ringen snijden. In 3/10 van de boter glazig fruiten.
De aardappelen pellen, in schijven snijden.
Berei-
ding
Een vuurvaste vorm invetten, beginnend met de aardappelen alles laag voor laag erin schikken. De laatste laag bestaat uit aardappelen. Daarbij iedere laag licht zouten, de uien goed met peper bestrooien.
Het paneermeel erover strooien, boter in vlokjes erover verdelen.
20 minuten in de oven bakken.
Intussen de overige boter langzaam verwarmen en afschuimen. De creme fraiche met de melk roeren, lepelsgewijs erdoor slaan en ongeveer 3 minuten al roerend verwarmen, maar beslist niet laten koken.
Met citroensap, zout, peper en aquavit op smaak brengen.
Bij de met kruiden bestrooide gratin serveren.

U kunt ook de helft van de cremefraichesaus over de gratin sprenkelen en meebakken. Het wordt dan sappiger.
Voedings-
waarde
Energie3521 KiloJoules
838 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
43 gram
43 gram
7 gram