culinaire zaken .nl |
Limburgse rijstevlaai ala Phil | |||
Soort gerecht | Banket en gebak | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 12 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 01:00 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | Brood En Banket | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 250 125 1 100 40 25 10 3 2 2 |
liter gram gram deciliter gram gram gram gram gram stuks zakje |
melk bloem (tarwe-) suiker melk rijst (dessert-) boter (room-) suiker (basterd-,wit) gist (vers) zout ei (kip) suiker (vanille-) | ||
Berei- ding |
Het maken van de deeg: * Meng de gist aan met een beetje van de lauwwarme melk. Voeg bloem, boter (of margarine), basterdsuiker, zout en de rest van de melk toe en kneed alles samen tot een soepel deeg dat van de kom loslaat. * Leg een vochtige doek over de kom en laat de deeg op een warme plaats circa0.5 uur rijzen. * Rol het deeg uit en leg het in een met boter ingevette vlaaivorm van 30 centimeter doorsnede. Het maken van de rijst vulling: * Breng de liter melk aan de kook en de gewassen rijst erin strooien. Laat dit in 1 uur zachtjes gaar koken. Goed roeren om aanbranden te voorkomen. * Splits de eieren. De eidooiers luchtig roeren met 75 gram van de suiker en de vanillesuiker. Klop de eiwitten luchtig en vermeng het met de resterende 50 gram suiker. * Vermeng de geklopte eidooiers met de rijst. Schep hiervan 2/3 deel op de vlaai. Door de overige rijst de geklopte eiwitten scheppen en de vlaai hiermee bedekken. * Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius. Bak de vlaai in 20-30 minuten gaar. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1018 KiloJoules 242 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 39 gram 8 gram 3 gram |