culinaire zaken .nl |
Nieuwjaarskoekjes | |||
Soort gerecht | Banket en gebak | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 01:20 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | Brood En Banket | Oud & Nieuw | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
25 25 100 - 250 3 15 10 |
gram gram gram naar smaak gram deciliter gram gram |
anijs (zaad) anijs (poeder) rozijn (blank) zout bloem melk (halfvol) gist (vers) boter (room-) | ||
Voor- berei- ding |
Meng het anijszaad, de anijspoder, de rozijnen en het zout door elkaar. Maak de melk in een pannetje lauwwarm. Los de gist in twee eetlelepls van de melk op. Zeef de bloem boven een kom en voeg het rozijnenmengsel toe. Maak een kuiltje in de bloem en schenk het gistmengsel erin. Voeg deel voor deel de melk toe en blijf roeren tot het beslag in dikke 'stukken' van de lepel valt. Dek de kom af met een vochtige doek of met huishoudfolie en laat het deeg circa een uur op een warme tochtvrije plaats rijzen. | |||
Berei- ding |
Verhit een koekepan en smelt een klontje boter in de pan. Vorm met 2 eetlepels een koekje en laat deze in de pan glijden. Bak op deze manier 3 koekjes tegelijk. Draai de koekjes halverwege om. Haal de koekjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Houd de koekje warm. Strooi er vlak voor het opdienen poedersuiker overheen. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1315 KiloJoules 313 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 61 gram 12 gram 2 gram |