culinaire
zaken
.nl
Poolse nieuwjaarskoek met noten
(Een traditioneel recept voor nieuwjaarsdag)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
5
250
1
1
125
125
150
stuks
gram
eetlepel
eetlepel
gram
gram
gram
ei (kip)ingrediënt info
suiker
kruidnagel (poeder) ingrediënt info
kaneel (poeder)
rozijn ingrediënt info
amandel (snippers) ingrediënt info
bloem ingrediënt info
Voor-
berei-
ding
Deze koek wordt in Polen traditioneel gegeten op nieuwjaarsdag. Aangezien de koek het lekkerst is als hij een paar weken oud zou je al direct na de Sinterklaas kunnen beginnen met bakken.

Splits de eiwitten en eigeel met een eischeider. Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius.
Berei-
ding
Maak een kom vetvrij (bijvoorbeeld met cirtroensap) en klop de eiwitten samen met het zout heel stijf. Klop het eigeel in een andere kom samen met de suiker net zolang tot het draden gaat trekken. Voeg de kruidnagel, kaneel, amandelsnippers en rozijnen toe. Schep de bloem er in gedeelten doorheen.

Spatel het eiwit luchtig door het beslag.

Vet een vlaai- of boterkoekvorm van circa 28 centimeter doorsnee in met boter, en bestuif deze dun met bloem.

Stort het deeg in de bakvorm en zet deze in het midden van de oven. Bak de koek in ongeveer 50 minuten gaar. Haal de koek uit de oven en snij deze met een nat mes in punten. Bewaar de punten in een goed afgesloten blik of trommel. Snoep niet teveel van de koek want na enkel weken is de smaak op zijn best. Even geduld houden dus.
Voedings-
waarde
Energie3074 KiloJoules
732 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
128 gram
20 gram
4 gram