culinaire zaken .nl |
Poolse nieuwjaarskoek met noten (Een traditioneel recept voor nieuwjaarsdag) | |||
Soort gerecht | Banket en gebak | Herkomst | Polen | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:30 Bereiding : 00:50 | |
Indelingen | Brood En Banket | Oven | Oud & Nieuw | |
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
5 250 1 1 125 125 150 |
stuks gram eetlepel eetlepel gram gram gram |
ei (kip) suiker kruidnagel (poeder) kaneel (poeder) rozijn amandel (snippers) bloem | ||
Voor- berei- ding |
Deze koek wordt in Polen traditioneel gegeten op nieuwjaarsdag. Aangezien de koek het lekkerst is als hij een paar weken oud zou je al direct na de Sinterklaas kunnen beginnen met bakken. Splits de eiwitten en eigeel met een eischeider. Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius. | |||
Berei- ding |
Maak een kom vetvrij (bijvoorbeeld met cirtroensap) en klop de eiwitten samen met het zout heel stijf. Klop het eigeel in een andere kom samen met de suiker net zolang tot het draden gaat trekken. Voeg de kruidnagel, kaneel, amandelsnippers en rozijnen toe. Schep de bloem er in gedeelten doorheen. Spatel het eiwit luchtig door het beslag. Vet een vlaai- of boterkoekvorm van circa 28 centimeter doorsnee in met boter, en bestuif deze dun met bloem. Stort het deeg in de bakvorm en zet deze in het midden van de oven. Bak de koek in ongeveer 50 minuten gaar. Haal de koek uit de oven en snij deze met een nat mes in punten. Bewaar de punten in een goed afgesloten blik of trommel. Snoep niet teveel van de koek want na enkel weken is de smaak op zijn best. Even geduld houden dus. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3074 KiloJoules 732 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 128 gram 20 gram 4 gram |