culinaire zaken .nl |
Taart (citroen, schuim) | |||
Soort gerecht | Tussengerecht | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 10 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 12:00 Bereiding : 00:30 | |
Indelingen | Brood En Banket Feestelijk | Grill/grillplaat Oven | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
485 250 125 125 3 3 3 1 - - |
gram gram gram gram stuks stuks stuks stuks naar smaak naar smaak |
suiker bloem boter (room-) boter (room-) eiwit citroen ei (kip) eidooier zout steunvulling | ||
Voor- berei- ding |
Voor het deeg de bloem met de in stukjes verdeelde ijskoude boter en een snufje zout snel in de keukenmachine mengen. De eidooier met een eetlepel koud water los roeren en snel door het deeg draaien. Het deeg uit de keukenmachine nemen en tot een bal kneden. Het deeg gewikkeld in plasticfolie een half uur weg zetten in de koelkast. De oven voorverwarmen op 200 graden. Een ingevette taartvorm van ca. 28 centimeter doorsnede met het uitgerolde deeg bekleden. In de bodem met een vork gaatjes prikken en het deeg afdekken met een vel aluminiumfolie. De steunvulling op de folie leggen en de bodem 30 minuten bakken. De folie met de vulling verwijderen en de bodem nog 10 minuten verder bakken. De bodem af laten koelen. Voor de vulling de citroenen schoon boenen onder de koude kraan. De schil raspen en het sap uitpersen. Het sap met de eieren, 250 gram suiker en de gesmolten boter in een pan met dikke bodem aan de kook brengen en blijven roeren tot de massa "glazig" ziet. De citroenrasp door de massa roeren en de massa overdoen in een schaal. De citroencreme een nacht in de koelkast laten rusten. | |||
Berei- ding |
Voor het schuim 135 gram suiker met 3 centiliter in een pan met dikke bodem op een klein vuur 10 minuten zachtjes laten koken. De eiwitten bijna stijf slaan met de handmixer. De rest van de suiker door de eiwitten kloppen tot een stevig schuim ontstaat. De suikersiroop hier druppelsgewijs door kloppen. De massa vervolgens in een koud waterbad koud kloppen. De taartbodem met een laag citroencreme van 2 centimeter bestrijken en het schuim hier in kringen op spuiten. Het schuim onder de hete ovengrill of met behulp van een hobby-gasbrander goudbruin laten worden. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2041 KiloJoules 486 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 76 gram 7 gram 0 gram |