culinaire zaken .nl |
Spekkoek 2 (Indische kruidkoek) | |||
Soort gerecht | Nagerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 01:00 Bereiding : 00:15 | |
Indelingen | Oven | Bewerkelijk | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 30 16 7 1 1 1 - - |
gram stuks eetlepel eetlepel eetlepel gram theelepel naar smaak naar smaak |
boter (room-) ei (kip) ![]() suiker (bruin) suiker rijst (rode) ![]() bloem ![]() kardamom (poeder) kaneel (poeder) kruidnagel (poeder) ![]() | ||
Berei- ding |
Wanneer men het beslag voor dit gebak wil maken, zijn er twee personen nodig, evenals twee mengkommen, twee diepe kommen en twee mixers. Het ene beslag mag namelijk niet langer blijven staan dan het andere. Daarom de bovengenoemde ingredienten in tweeen verdelen. In de ene mengkom roert men 16 eierdooiers met 16 lepels fijne witte suiker glad als boter gedurende een uur. Daarna voegt men er lepelsgewijs, 8 eetlepels bloem door, en weldra onder voortdurend roeren met kleine hoeveelheden tegelijk een half pond uitgewassen boter. In de tweede mengkom doet men de rest van de eierdooiers (14 stuks) met 7 lepels witte suiker en zeven lepels bloem en ook de vermelde specerijen en een half pond boter. Wanneer het beslag in beide mengkommen goed door elkaar gemengd is voegt men er lepelsgewijs de tot schuim geslagen eiwitten aan toe, en bij de 16 eierdooiers ook 16 eiwitten. Vervolgens bakt men dit gebak in lagen in een springvorm, die men eerst goed met boter heeft bestreken. De eerste laag moet goed droog en doorbakken zijn, alvorens men er de tweede gekruide laag beslag op doet. De laag drukt men gelijk, met een neteldoek over de hand, en daarna strijkt men er met een kwastje wat gesmolten boter overheen. Nu bakt men ze om en om in lagen. Wanneer men vier lagen gebakken heeft, prikt men er met een breinaald in. Blijft er niets aan de breinaald hangen, dan zijn de lagen gaar en kan men dus doorgaan met de volgende laag, anders moet men ze nog even door laten bakken. Om het beslag op te scheppen gebruikt men een niet te grote soeplepel. Gemakshalve maakt men dit gebak ook wel alleen van het eerste beslag. Bij iedere laag bestrooit men het goed met de bijeen gemengde kruiden en dan volgt weer gewoon beslag. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 7244 KiloJoules 1725 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 74 gram 54 gram 0 gram |