culinaire zaken .nl |
Spinazie en kokosnootschotel (Sagh Thoran, Kerala) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | India | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | Vegetarisch | |||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
450 1.50 60 15 10 2 2 2 1 1 1 1 0.50 0.25 |
gram deciliter gram blaadje eetlepel stuks teentje stuks eetlepel theelepel stuks theelepel theelepel theelepel |
spinazie (vers) water kokos (geraspt) kerrie (blad) water ui (sjalot) knoflook peper (groen) olie (zonnebloem-) zout ui (rood) rijst mosterdzaad peper (cayenne-) | ||
Berei- ding |
Bedek de geraspte kokos precies met warm water (circa 1.5 dl) en laat die een uur weken. Ga daarna pas verder met het recept. Was en snij de spinazie grof. Splits 1 lombok in de lengte in tweeen, hak de andere lombok fijn. Snij de sjalotjes in fijne plakjes. Meng knoflook, uit, chillipoeder, kokosnoot en zout met 6 eetlepels water in de kleine hakker en pureer dit tot een egale pasta. Opzij zetten. Doe de spinazie in een wok op laag vuur. Sprenkel daar 3-4 eetlepels water overheen en dek de wok af. Wanneer er stoom uit de zijkanten begint te ontsnappen en de spinazie slap geworden is kan het deksel eraf. Maak een diepe kuil in de hoop spinazie en schep daar de kokospasta en de gehakte lombok in. Bedek dat weer met de spinazie, en doe het deksel weer op de pan. Opnieuw wachten totdat de stoom tevoorschijn komt, dan het deksel er weer afhalen. Intussen de olie in een steelpan over middelhoog vuur verwarmen. Wanneer de olie heet is de mosterdzaad en de rijst toeveegen. Zodra de mosterdzaadjes beginnen te springen en de rijst uitzet (een kwestie van seconden) de sjalotjes toevoegen. Al roerend bakken tot de sjalotjes goudbruin worden. Voeg dan de gehalveerde lombok toe, en de kerrieblaadjes. Al roerend een seconde opbakken, daarna door de spinazie roeren en opdienen. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 564 KiloJoules 134 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 14 gram 4 gram 4 gram |