culinaire zaken .nl |
Zeetong in roomsaus (Matelote de sole) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Bereiding : 01:00 | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.50 1.20 5 100 1 100 2 1 - - |
kilogram kilogram deciliter gram deciliter gram theelepel stuks naar smaak naar smaak |
mossel zeetong wijn (appel-) boter (room-) room (slag-) champignon calvados ui peper zout | ||
Berei- ding |
Snij de kop, de vinnen en de ingewanden van de vis weg, fileer de vis en verwijder het vel. Snij de tongfilets in stukken en strooi er wat zout en peper over. Zet de mosselen in een emmer koud water en verwijder de baarden. Was de mosselen enkele malen en gooi de geopende exemplaren weg. Pel en snipper de ui. Maak de champignons schoon, spoel ze af onder koud water en snij ze in plakjes. Breng in een grote pan 2.5 liter water aan de kook. Doe de mosselen erin, sluit de pan en kook ze tot alle schelpen open zijn. Giet ze af en vang het vocht op. Smelt de boter in een braadpan en fruit de ui glazig maar niet bruin. Voeg de tong toe en bak ze al scheppend enkele minuten mee. Leg de plakjes champignons erbij en bak die even mee. Blus de bakboter af met de appelwijn en de calvados en laat het mengsel in de open pan 20 minuten zachtjes pruttelen. Neem intussen de mosselen uit de schelpen en leg ze langs de rand van een warme ronde schaal. Schep de stukken tong uit de pan en leg ze in het midden. Zeef een deel van het mosselvocht, breng het weer aan de kook en voeg het toe aan de visbouillon. Maak er met de slagroom een gebonden saus van en giet die over de vis op de schaal. Lekker met in boter knapperig gebakken brood. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3523 KiloJoules 839 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 33 gram 93 gram 1 gram |