culinaire
zaken
.nl
Vlees en groente trekpot
(Pot-au-feu)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
500
500
200
200
200
15
2
2
2
2
1
-
-
gram
gram
gram
gram
gram
gram
stuks
eetlepel
stuks
theelepel
knol
naar smaak
naar smaak
lamslap
aardappel ingrediënt info
meiknol
prei
ui (sjalot) ingrediënt info
meel (aardappel-)
wortel (winter-)
peterselie (vers) ingrediënt info
laurier (blad)
tijm ingrediënt info
selderij (knol-)ingrediënt info
zout
peper (wit) ingrediënt info
Berei-
ding
Zet 500 gram lams- of jong schapevlees onder 1.5 liter heet water; breng aan de kook en schuim zorgvuldig af (blokken of repen van nek, schouder of bout; of koteletjes). Voeg toe: 2 blaadjes laurier, 3 takjes tijm (of vier snuifjes), wat stelen peterselie, zout, peper uit de molen. Houd 'tegen de kook' tot bijna gaar. (lam circa 30 minuten, schaap circa 60 minuten) Werp in - alles op zijn tijd - 200 gram staafjes winterwortel; 200 gram sjalotjes of kwarten van ui; 500 gram aardappel (ovaaltjes van ongeveer 40 gram); 200 gram meiknol (navet) of koolrabi, of iets van venkel of kool (-raap, groene of witte kool); 200 gram duimgrote stukken prei. Dit alles rauw en 'schoon gewicht'. Wellicht nog 75 gram knol- of bleekselderij. Opnieuw aan de kook brengen, afschuimen en temperen. De kunst is alles net doorbijtbaar = amper gaar te houden, anders wordt het pureesoep. Eerst de hardere groentes dus, en tenslotte de zachtste. Proef af op smaak, en overstrooi met grofgehakte peterselie. Desgewenst licht binden met circa 15 gram aardappelmeel = heldere binder. Dien op in diepe borden. N.B. Natuurlijk eveneens mogelijk met Kalfs- (borst) of Rundvlees ( runder- of bieflap; klapstuk). Ook met kip.
Voedings-
waarde
Energie2734 KiloJoules
651 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
60 gram
26 gram
11 gram