culinaire zaken .nl |
Soep (vis, met bouillon) ("Ik leef op goede soep, niet op mooie woorden") | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.50 7.50 350 2.50 2.50 4 3 2 2 1 1 1 0.25 |
kilogram deciliter gram deciliter deciliter stuks stuks eetlepel theelepel stuks stuks stuks stuks |
visfilet water visresten room (slag-) wijn (wit) peperkorrel (rood) eidooier dille (vers) sap (citroen-) prei wortel laurier (blad) selderij (knol-) | ||
Berei- ding |
Tot en met water is bedoeld voor de bouillon, de rest voor de soep. Visresten: graten, koppen, etc). Visfilets: kabeljauw, poon, tong, etc. Maak voor de bouillon de groente (en een ui) schoon en zet deze met het visafval, de kruiderijen en de wijn op. Breng het geheel aan de kook en laat dit, zonder deksel, 5 minuten koken. Schenk het water erbij en breng opnieuw aan de kook en laat alles dan 20 minuten koken. Zeef de bouillon. Snij de stukken visfilet in mooie repen of blokjes. Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook en draai de warmetbron laag. Voeg de stukjes visfilet toe en laat ze in 5 minuten gaar pocheren. Klop intussen de eierdooiers los met de slagroom. Voeg enkele lepels van de hete bouillon toe en schenk het room-dooier-bouillonmengsel al roerend terug in de soep. Laat de soep langzaam lichtjes binden, maar laat haar nu niet meer koken: anders schiften de eierdooiers. Breng op smaak met peper, zout en citroensap en bestrooi de soep met wat dille. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3949 KiloJoules 940 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 14 gram 72 gram 1 gram |