culinaire zaken .nl |
Hollandse rijsttafel (The captain's diner) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:45 Bereiding : 01:00 | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 250 200 50 3 2 1 1 1 1 1 1 - |
gram gram gram gram eetlepel theelepel stengel eetlepel stuks stuks stuks stuks naar smaak |
capucijner (gedroogd) ui spek (rook-,mager) ui (zilver-,rauw) piccalilly sap (citroen-) selderij (bleek-) tijm (vers) paprika (rood) augurk appel paprika (groen) peper | ||
Berei- ding |
Zet de avond tevoren 500 gram kapucijners in de week in circa 2 liter koud water. Kook ze, ruim een uur voor ze ter tafel gaan, in het weekwater net gaar. Giet ze af en vermeng ze met 200 gram blokjes uitgebakken mager rookspek en 200 gram (in het spekvet) gebakken snippers ui; peper uit de molen en een flinke snuif tijm. Dien erbij op: ringen bebloemde gebakken of gefrituurde ui, zilver- of Amsterdamse uitjes, blokjes rauwe ui, augurkjes, piccalilly, lintjes rode en groene (gele?) paprika en wellicht nog iets van bleekselderij (rauw) en harde appel. Overal 50 tot 100 gram van, al naar verlangen. En over de groenten wat druppels citroensap. Wellicht nog een miniatuur vers saucijsje erbij, of een balletje gehakt, aan een pennetje gespietst tesaam met wat kleurige paprika, nog een krokant reepje spek en een zuur uitje. N.B. Een volgende keer doet u het met witte-; bruine-; kievits- of boterbonen; of met linzen. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2777 KiloJoules 661 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 80 gram 45 gram 31 gram |