culinaire
zaken
.nl
Hollandse rijsttafel
(The captain's diner)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
500
250
200
50
3
2
1
1
1
1
1
1
-
gram
gram
gram
gram
eetlepel
theelepel
stengel
eetlepel
stuks
stuks
stuks
stuks
naar smaak
capucijner (gedroogd)
ui ingrediënt info
spek (rook-,mager)
ui (zilver-,rauw) ingrediënt info
piccalilly
sap (citroen-)
selderij (bleek-)ingrediënt info
tijm (vers) ingrediënt info
paprika (rood) ingrediënt info
augurk ingrediënt info
appel
paprika (groen) ingrediënt info
peper ingrediënt info
Berei-
ding
Zet de avond tevoren 500 gram kapucijners in de week in circa 2 liter koud water. Kook ze, ruim een uur voor ze ter tafel gaan, in het weekwater net gaar. Giet ze af en vermeng ze met 200 gram blokjes uitgebakken mager rookspek en 200 gram (in het spekvet) gebakken snippers ui; peper uit de molen en een flinke snuif tijm. Dien erbij op: ringen bebloemde gebakken of gefrituurde ui, zilver- of Amsterdamse uitjes, blokjes rauwe ui, augurkjes, piccalilly, lintjes rode en groene (gele?) paprika en wellicht nog iets van bleekselderij (rauw) en harde appel. Overal 50 tot 100 gram van, al naar verlangen. En over de groenten wat druppels citroensap. Wellicht nog een miniatuur vers saucijsje erbij, of een balletje gehakt, aan een pennetje gespietst tesaam met wat kleurige paprika, nog een krokant reepje spek en een zuur uitje. N.B. Een volgende keer doet u het met witte-; bruine-; kievits- of boterbonen; of met linzen.
Voedings-
waarde
Energie2777 KiloJoules
661 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
80 gram
45 gram
31 gram