culinaire zaken .nl |
Aardappel-worst-gratin met eieren | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Bereiding : 01:30 | |
Indelingen | Oven | Bewerkelijk | ||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 250 1 50 50 50 30 6 2 - - - |
kilogram gram deciliter gram gram gram gram stuks theelepel naar smaak naar smaak naar smaak |
aardappel worst (met-) melk kaas (Emmental) spek (rook-) boter (room-) meel (paneer-) ei (kip) bouquet garni nootmuskaat zout peper | ||
Voor- berei- ding |
Kook de aardappelen. Rasp de kaas. | |||
Berei- ding |
De oven voorverwarmen op 200 graden Celcius. De afgekoelde aardappelen schillen en stampen. Boter met de eierdooiers van 1/3 van de eieren schuimig roeren, door de aardappelmassa slaan, langzaam zoveel melk toevoegen dat een stevige puree ontstaat, de kruiden toevoegen. De eiwitten stijfslaan, voorzichtig erdoor spatelen. Een grote vorm invetten. De worst in plakjes snijden, kort aanbraden in de koekepan, dan over de vorm verdelen. De puree erover strijken, net zoveel kuiltjes erin drukken als er eieren over zijn. Het spek in piepkleine blokjes snijden, in de koekepan uitbakken. Het paneermeel erbij doen en 2-3 minuten meebakken, wat laten afkoelen. Dan de kaas erdoor scheppen en de puree daarmee bestrooien. In elk kuiltje een geklutst ei laten glijden. Zout en peper erop strooien. De gratin in het midden van de oven 20-30 minuten bakken. Sla erbij. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2437 KiloJoules 580 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 52 gram 25 gram 8 gram |