culinaire
zaken
.nl
Aardappel-worst-gratin met eieren
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
1
250
1
50
50
50
30
6
2
-
-
-
kilogram
gram
deciliter
gram
gram
gram
gram
stuks
theelepel
naar smaak
naar smaak
naar smaak
aardappel ingrediënt info
worst (met-)
melk ingrediënt info
kaas (Emmental)
spek (rook-)
boter (room-)
meel (paneer-)
ei (kip)ingrediënt info
bouquet garni ingrediënt info
nootmuskaatingrediënt info
zout
peper ingrediënt info
Voor-
berei-
ding
Kook de aardappelen. Rasp de kaas.
Berei-
ding
De oven voorverwarmen op 200 graden Celcius.
De afgekoelde aardappelen schillen en stampen.
Boter met de eierdooiers van 1/3 van de eieren schuimig roeren, door de aardappelmassa slaan, langzaam zoveel melk toevoegen dat een stevige puree ontstaat, de kruiden toevoegen.
De eiwitten stijfslaan, voorzichtig erdoor spatelen.
Een grote vorm invetten.
De worst in plakjes snijden, kort aanbraden in de koekepan, dan over de vorm verdelen.
De puree erover strijken, net zoveel kuiltjes erin drukken als er eieren over zijn.
Het spek in piepkleine blokjes snijden, in de koekepan uitbakken. Het paneermeel erbij doen en 2-3 minuten meebakken, wat laten afkoelen. Dan de kaas erdoor scheppen en de puree daarmee bestrooien.
In elk kuiltje een geklutst ei laten glijden. Zout en peper erop strooien.
De gratin in het midden van de oven 20-30 minuten bakken. Sla erbij.
Voedings-
waarde
Energie2437 KiloJoules
580 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
52 gram
25 gram
8 gram