culinaire zaken .nl |
Satay daging (Sate van rundvlees met pindasaus) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Maleisie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.50 200 100 12 6 4 4 4 2.50 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 - - |
kilogram gram gram eetlepel teentje eetlepel stuks theelepel eetlepel eetlepel eetlepel teentje theelepel eetlepel theelepel stuks theelepel stuks stuks naar smaak naar smaak |
rundvlees santen santen pindakaas knoflook ketjap (manis) ui ketoembar sambal trassi suiker (basterd-,bruin) olie (zonnebloem-) knoflook djahe olie (zonnebloem-) komijn citroen sereh (poeder) ui rasp (citroen-) zout zout | ||
Berei- ding |
Voorbereiden sate: Vlees in blokjes van circa 1.5 bij 1.5 centimeter snijden. Ui pellen en fijnsnipperen. In kom doen. Djahe toevoegen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Citroenrasp, serehpoeder, ketoembar, djinten, zout, santen en 1 deciliter water erdoor roeren. Blokjes vlees erdoor scheppen. Vlees afgedekt in koelkast minstens 3 uur marineren. Af en toe omscheppen. Satestokjes in bakje met water leggen en minstens 0.5 uur laten staan. Blokjes vlees aan satestokjes rijgen en op schaal leggen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Voorbereiden pindasaus: Citroen uitpersen. Uien pellen en heel fijn snipperen. In braadpan olie verhitten. Ui circa 3 minuten zachtjes bakken. Knoflookteentjes pellen en erboven uitpersen. Nog circa 2 minuten zachtjes meebakken. Sambal trassi erdoor scheppen. 0.5 liter water en santen toevoegen. Al roerende aan de kook brengen. Pindakaas, ketjap en basterdsuiker toevoegen. Al roerende pindakaas laten smelten. Blijven roeren tot dikke gladde saus ontstaat. Citroensap erdoor roeren. Op smaak brengen met zout. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Bereiden: Grill voorverwarmen op hoogste stand. Grillrooster en sate bestrijken met rest van olie. Sate op rooster leggen. Rooster met lekbak eronder circa 5 minuten onder grill schuiven. Sate in circa 6 a 8 minuten bruin roosteren, halverwege keren. Intussen pindasaus al roerende op zacht vuur verwarmen. (Als saus te dik is eventueel iets verdunnen met water.) Saus overdoen in 2 kommen. Sate op schaal leggen en direct serveren met pindasaus. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 7971 KiloJoules 1898 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 41 gram 94 gram 10 gram |