| culinaire zaken .nl  | 
Sambal Goreng Boontjes III (Gekruide boontjes in pittige kokossaus)  | |||
| Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Indonesie | |
| Aantal personen  | 4 | Bereidings- tijden  | ? | |
| Indelingen | ||||
| Ingre- diënten  | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
| 5 400 8 3 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 -  | 
deciliter gram gram stuks stuks stuks theelepel stuks teentje eetlepel theelepel theelepel stuks theelepel naar smaak  | 
santen ![]() boon (sperzie-,vers) suiker (Javaans) tomaat ![]() kemirie (noot) salam (blad) asem (zonder pit) ![]() ui ![]() knoflook ![]() olie (zonnebloem-) ![]() sambal oelek laos (poeder) sereh (vers) trassi zout  | ||
| Berei- ding  | 
Maak de uien, knoflook, kemiries en laos (plakje) fijn in een keukenmachine De boontjes wassen, in schuine stukken snijden en circa 2 minuten in kokend water blancheren. Afgieten en uit laten lekken. In een braadpan olie verhitten en het ui-kruidenmengsel circa 2 minuten zachtjes fruiten. Dan de sambal, asem, gepelde tomaat, sereh en salam toevoegen. circa 15 minuten laten bakken totdat het vocht verdampt is . Dan de santen, trassi, suiker en zout erbij doen. Aan de kook brengen en zonder deksel laten inkoken tot de helft. Boontjes toevoegen en in 5 minuten gaarkoken. Laten afkoelen. Opdienen: boontjes in 5 minuten heet laten worden, sereh en salam verwijderen en overdoen op een schaal. Op een rechaud warm houden. | |||
| Voedings- waarde  | 
Voedingswaarde per portie | Energie | 2455 KiloJoules 585 KiloCaloriën  | Koolhydr Eiwit vezels  | 23 gram  10 gram 5 gram  |