culinaire zaken .nl |
Aardappelsoesjes (Pommes de terre a la dauphine) | |||
Soort gerecht | Bijgerecht | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | Frituren | Goedkoop | Vegetarisch | |
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 125 100 25 4 - - - |
gram gram gram gram stuks naar smaak naar smaak naar smaak |
aardappel bloem boter (room-) kaas (oud,Goudse) ei (kip) nootmuskaat zout peper | ||
Berei- ding |
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met wat zout. Stoom ze goed droog en pureer ze. Smelt voor het soezendeeg de boter in 2 deciliter water in een pannetje. Roer er, als de boter is gesmolten, de gezeefde bloem door en klop alles met een houten lepel tot het een bal vormt en loslaat van de pan. Neem de pan van het vuur en roer er een voor een de eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig door het deeg is opgenomen. Roer de aardappelpuree door het deeg en breng hem op smaak met zout, peper, nootmuskaat en de kaas. Verhit het frituurvet en doe er, als het goed heet is, telkens met twee lepels gevormde balletjes ter grootte van een walnoot in. Bak niet te veel balletjes tegelijk, want dan koelt het vet te veel af en plakken de soesjes aan elkaar. Bak de soesjes tot ze goudgeel en knapperig zijn. Als ze niet genoeg opzwellen is het vet niet heet genoeg. Schep de soesjes met de schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet. Lekker met rood vlees. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 2047 KiloJoules 487 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 48 gram 15 gram 4 gram |