culinaire
zaken
.nl
Aardappelsoesjes
(Pommes de terre a la dauphine)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
500
125
100
25
4
-
-
-
gram
gram
gram
gram
stuks
naar smaak
naar smaak
naar smaak
aardappel ingrediënt info
bloem ingrediënt info
boter (room-)
kaas (oud,Goudse)
ei (kip)ingrediënt info
nootmuskaatingrediënt info
zout
peper ingrediënt info
Berei-
ding
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met wat zout. Stoom ze goed droog en pureer ze. Smelt voor het soezendeeg de boter in 2 deciliter water in een pannetje. Roer er, als de boter is gesmolten, de gezeefde bloem door en klop alles met een houten lepel tot het een bal vormt en loslaat van de pan. Neem de pan van het vuur en roer er een voor een de eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig door het deeg is opgenomen. Roer de aardappelpuree door het deeg en breng hem op smaak met zout, peper, nootmuskaat en de kaas. Verhit het frituurvet en doe er, als het goed heet is, telkens met twee lepels gevormde balletjes ter grootte van een walnoot in. Bak niet te veel balletjes tegelijk, want dan koelt het vet te veel af en plakken de soesjes aan elkaar. Bak de soesjes tot ze goudgeel en knapperig zijn. Als ze niet genoeg opzwellen is het vet niet heet genoeg. Schep de soesjes met de schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet. Lekker met rood vlees.
Voedings-
waarde
Energie2047 KiloJoules
487 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
48 gram
15 gram
4 gram