culinaire zaken .nl |
Kip in sinaasappelsaus | |||
Soort gerecht | Vleesgerecht | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:10 Bereiding : 01:10 | |
Indelingen | Goedkoop | Oven | Kip/kalkoen | |
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 1 1 3 2 2 2 1.50 1 - - |
kilogram deciliter deciliter theelepel stuks eetlepel eetlepel theelepel eetlepel naar smaak naar smaak |
kip (braad-) water creme fraiche gember (poeder) sinaasappel peterselie likeur (sinaasappel-) maizena boter (room-) peper (wit) zout | ||
Berei- ding |
Spoel de kip van binnen en van buiten goed schoon en verdeel hem in twee helften. Verwarm intussen de oven voor op 175. Wrijf de kip in met het sap van een halve sinaasappel. Strooi er dan zout, peper en gemberpoeder over en leg de halve kippen (met de holle binnenzijden naar boven) in een goed met boter ingevette ovenschaal. Was de sinaasappelen goed schoon onder stromend water. Dep ze droog en rasp de schil er af. Vermeng het raspsel met fijngehakte peterselie (houd van beide iets achter) en verdeel dit mengsel over de binnenzijden van de kiphelften. Bak de kip 15-20 minuten in de oven en keer de helften dan om. Pers intussen de sinaasappels uit en leng het sap aan met wat water of citroensap totdat u 1.5 a 2 deciliter vocht hebt. Meng daar de creme fraiche door en giet de saus over de halve kippen. Laat deze nu in 35-40 minuten gaar worden in de oven en giet tijdens de baktijd regelmatig wat saus over de kip. Maak in een kopje een papje van de maizena met wat water. Roer dit aan het eind van de baktijd door de saus. Verdun de saus met wat ater als deze te dik wordt. Snij de halve kippen nogmaals doormidden. Blus de saus vlak voor het serveren af met wat sinaasappellikeur. Garneer de kip met de overgebleven sinaasappelrasp en peterselie. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 3204 KiloJoules 763 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 16 gram 45 gram 2 gram |