culinaire zaken .nl |
Truffelsaus (Sauce Periguex) | |||
Soort gerecht | Saus, salsa of dip | Herkomst | Frankrijk | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | Voorbereiding : 00:25 Bereiding : 01:00 | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1 1 6 3 3 2 1 - - |
deciliter deciliter gram eetlepel stuks stuks stuks naar smaak naar smaak |
bouillon (vlees-) wijn (wit,droog) boter (room-) cognac ui (sjalot) truffel ui zout peper | ||
Berei- ding |
Pel en snipper de sjalotjes. Verhit de helft van de boter in een steelpannetje, fruit hierin de sjalotjes goudgeel en glazig en roer de wijn erdoor. Verwarm de cognac in een metalen lepel, steek hem aan en flambeer de sjalotjes met de brandende vloeistof. Neem de pan van het vuur. Pel de ui, snij hem in ringen en fruit die in een ander steelpannetje in de rest van de boter glazig. Giet de bouillon erbij. Roer de inhoud van beide pannetjes bij elkaar en laat de saus onder nu en dan roeren op en heel lage stand ongeveer 50 minuten zacht koken. Snij de truffels in kleine stukjes. Wrijf de uiensaus door een zeef en roer de stukjes truffel erdoor. Warm de saus nog even door en breng hem op smaak met zout en peper. Deze saus smaakt voortreffelijk bij rosbief, ossehaas of kip. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 290 KiloJoules 69 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 2 gram 0 gram 1 gram |