culinaire zaken .nl |
Bechamel-kaassaus | |||
Soort gerecht | Saus, salsa of dip | Herkomst | Onbekend | |
Aantal personen | 3 | Bereidings- tijden | Bereiding : 00:10 | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
2.50 2.50 40 40 3 1 - |
deciliter deciliter gram gram pak eetlepel naar smaak |
bouillon melk bloem boter (room-) kaas (smelt-) sap (citroen-) zout | ||
Berei- ding |
Smelt de boter en strooi er, van het vuur, de bloem bij. Roer met een garde tot je een glad papje krijgt. Zet het pannetje weer op het vuur en giet beetje bij beetje onder voortdurend roeren de melk en de bouillon bij de bloemboter. Laat de saus nog 3 minuten doorkoken op een zacht vuur. Neem het pannetje van het vuur en voeg onder voortdurend roeren de smeltkaas toe. Blijf roeren tot deze volledig gesmolten is en de saus glad en romig is. Breng op smaak met wat citroensap en een snuifje zout. De smeltkaas kun je vervangen door gemalen kaas (bv gruyere, emmental of parzesan). Breng de saus dan op smaak met peper en nootmuskaat en laat het citroensap weg. Kies voor vlees-, groente, of visbouillion naargelang het gerecht waar de saus bijhoort. Kaassaus smaakt heerlijik bij macaroni, rijst, verschillende groenten, en wordt verder ook gebruikt voor het gratineren van gerechten. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 824 KiloJoules 196 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 15 gram 5 gram 0 gram |