culinaire
zaken
.nl
Basisrecept - Witte saus
(Sauces-mere blanches)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
40
40
3
0.50
-
-
gram
gram
eetlepel
stuks
naar smaak
naar smaak
boter (room-)
bloem ingrediënt info
room
citroen
zout
peper ingrediënt info
Voor-
berei-
ding

Berei-
ding
Basissaus voor allerlei 'witte' sauzen. Lichte sauzen passen het beste bij groenten en licht vlees (kip, kalkoen, vis)

In een pan met een dikke bodem 40 gram boter laten smelten en uitbruisen. De boter mag niet donker kleuren. Voeg circa 40 gram bloem toe en roer dit met de garde door de boter. Laat het geheel goed heet worden maar ook dit mag niet donker kleuren. Haal de pan van het vuur en voeg er al roerende circa 4 deciliter vocht aan toe (bijvoorbeeld water, melk (voor bijvoorbeeld bloemkoolsaus of kaassaus), bouillon (varieer met runder-, vis-, runder-, kalfs of wildbouillon), vruchtensap, witte wijn of combinaties hiervan)

Zet de pan weer op het vuur en breng de saus aan de kook. Roer stevig over de bodem. Hou de saus net tegen de kook aan en laat het ongeveer 5 minuten doorpruttelen.

Voor een romige saus kan eventueel 0.5 deciliter room of koffieroom worden toegevoegd.

Op deze saus kan op allerlei manieren gevarieerd worden door het toevoegen van allerlei kruiden en ingredienten (bijvoorbeeld: paprikasaus, kerriesaus, wijnsaus, sherrysaus, portsaus, champignonsaus, garnalensaus)

Voedings-
waarde
Energie622 KiloJoules
148 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
11 gram
2 gram
0 gram