culinaire
zaken
.nl
Basisrecept - bruine saus
(Sauce-mere brune)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
4
50
40
3
0.50
-
-
deciliter
gram
gram
eetlepel
stuks
naar smaak
naar smaak
bouillon
bloem ingrediënt info
boter (room-)
room
citroen
zout
peper ingrediënt info
Berei-
ding
Hiermee maakt men een bruine saus welke de basis is voor talloze sauzen. Donkere sauzen passen het beste bij gebakken of gebraden vlees (rund, lam, wild)

Verhit in een pan met een dikke boden de boter en laat deze uitbruisen. De boter mag verkleuren tot hazelnootkleur, maar zeker niet walmen. Neem de pan van het vuur en roer met een garde de bloem door de gesmolten boter. Zet de pan terug op het vuur en verhit het geheel. Opnieuw mag de massa weer bruin kleuren (niet te veel want dan wordt de saus bitter). Dus neem de pan al van het vuur voordat de gewenste verkleuring bereikt is (de pan blijft namelijk nog wel even heet zodat de massa nog nakleurt).

Voeg in 1 keer 4 deciliter bouillon of water toe. Zet de pan terug op het vuur en breng het geheel al roerende tegen de kook aan. Minstens 10 minuten laten pruttelen. Maak de saus af met de room.

Door het toevoegen van verschillende ingredienten kunnen allerlei soorten sauzen ontstaan.
Voedings-
waarde
Energie681 KiloJoules
162 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
13 gram
2 gram
0 gram