culinaire zaken .nl |
Mangotaart | |||
Soort gerecht | Nagerecht | Herkomst | Nederland | |
Aantal personen | 8 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.25 60 30 11 3 3 2 2 2 2 0.50 - |
deciliter gram gram eetlepel eetlepel blaadje theelepel stuks stuks eetlepel zakje naar smaak |
room (slag-) meel (zelfrijzend bak-) boter (bak-) suiker jam (abrikozen-) gelatine (wit) sap (citroen-) mango ei (kip) marasquin amandel (schaafsel) zout | ||
Berei- ding |
Voorbereiden thuis: Oven voorverwarmen op 175 graden Celcius of gasovenstand 3. Bodem van springvorm invetten. In kom met mixer eieren met zout en 60 gram suiker circa 5 minuten kloppen. Bakmeel erboven zeven en erdoor scheppen. In pan boter smelten. Gesmolten boter voorzichtig door beslag scheppen. Beslag in springvorm scheppen, bovenkant gladstrijken en taartbodem in midden van oven in circa 20 a 25 minuten goudbruin bakken. Intussen in koekepan op half hoog vuur al roerende met houten lepel amandelschaafsel in circa 2 minuten knapperig en goudbruin bakken. Op bord laten afkoelen. Tot gebruik in afgedekt doosje bewaren. Uit oven taartbodem circa 10 minuten in vorm laten zitten. Taartbodem uit vorm nemen en op taartrooster verder laten afkoelen. Intussen in kom met ruim koud water gelatine circa 10 minuten laten weken. Mango's schillen, vruchtvlees langs pit in plakken snijden. 16 Mooie dunne plakjes apart houden. Rest van mango boven kom door plastic zeef wrijven of in keukenmachine pureren. In pannetje citroensap verwarmen. Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerende in warme citroensap oplossen. Gelatinemengsel door mangopuree kloppen. In kom slagroom met rest van suiker stijfkloppen en luchtig door mangopuree scheppen. Biscuitbodem halveren. Beide snijvlakken besprenkelen met marasquin. Onderste helft op schaal leggen en rand van springvorm eromheen zetten. Mangobavarois op taartbodem scheppen. Bovenste taarthelft erop leggen. Taart in koelkast zetten en in circa 1 uur laten opstijven. In steelpan 1 eetlepel abrikozenjam al roerende verwarmen. Met kwastje dun laagje over taart uitstrijken. Mangopartjes waaiervormig over taart verdelen. Transport: Mangotaart op schaal in rand van springvorm meenemen. Geroosterd amandelschaafsel, abrikozenjam en kwastje meenemen. Bereiden ter plaatse: Rand van springvorm van taart nemen. In steelpan 2 eetlepels abrikozenjam al roerende verwarmen. Met kwastje voorzichtig zijkant van taart ermee bestrijken. Geroosterde amandelschaafsel tegen zijkant van taart drukken (zo nodig rand van schaal met keukenpapiertje schoonvegen). Taart aan tafel in acht punten snijden. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1279 KiloJoules 305 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 50 gram 4 gram 3 gram |