culinaire
zaken
.nl
Hartige vlaai met mosselen
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
0.50
50
1.50
200
1
150
2
150
200
150
2
-
-
1
pak
gram
deciliter
gram
eetlepel
gram
stuks
gram
gram
gram
stuks
naar smaak
naar smaak
stuks
broodmix (wit)
boter (bak-)
water (lauw)
spinazie
olie (olijf-) ingrediënt info
spek (ontbijt-,blokjes)
ui (rood) ingrediënt info
paddestoel (shii-take) ingrediënt info
mossel (gekookt) ingrediënt info
kaas (room-,knoflook)
ei (kip)ingrediënt info
zout
peper ingrediënt info
ei (kip)ingrediënt info
Voor-
berei-
ding
Klop het ei los. Laat de boter op kamertemperatuur zacht worden.
Berei-
ding
Van de broodmix met de boter en het water een soepel deeg bereiden volgens de aanwijzingen op het pak, en dit, afgedekt, op een warme plaats een uur laten rijzen. De spinazie met aanhangend water verwarmen en laten slinken, in een zeef laten uitlekken en al het kookvocht eruit drukken.
De olie verhitten en de spekblokjes hierin zachtjes uitbakken. Ze uit de pan scheppen en laten uitlekken op keukenpapier. De uien snipperen en in het bakvet goudgeel fruiten, de shiitake in plakjes snijden en 2 minuten omscheppend meebakken. De mosselen, de uitgebakken spekjes, de roomkaas en de losgeklopte eieren erdoor roeren en de pit uitzetten.
Het deeg doorkneden, dun uitrollen en er een ingevette vlaaivorm van 28 centimeter doorsnede mee bekleden, hier en daar met een vork inprikken en de vulling erop scheppen. Van de restjes deeg reepjes snijden en in ruitpatroon over de vulling leggen.
De vlaai nog een half uur afgedekt laten narijzen op een warme plaats, daarna met losgeklopt ei bestrijken. De vlaai in het midden van een vrij hete oven (210 graden Celcius) in circa 40 minuten goudbruin en gaar laten worden. Lekker met een glas droge witte wijn.
Voedings-
waarde
Energie2736 KiloJoules
651 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
40 gram
25 gram
7 gram