culinaire zaken .nl |
Sto Makasar (Maaltijdsoep met kip) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
1.50 100 75 50 50 8 6 4 3.50 3 2 2 1 1 - |
liter gram gram gram gram theelepel stuks stuks stuks stuks stuks stuks stuks eetlepel naar smaak |
bouillon (kippen-) longtong mihoen emping melindjo tauge sap (citroen-) kemirie (noot) ei (kip) kipfilet aardappel peper (rood) peper (groen) prei selderij (blad-) zout | ||
Berei- ding |
Kook de aardappelen gaar. Hak de selderei fijn en stampt de kemirinoten fijn. Snipper de prei fijn. Bak de kipfilet gaar. Snij het kippenvlees in stukken en de aardappelen in plakjes. Bereid de mihoen zoals in aangegeven op de verpakking. Laat hem na het koken goed uitlekken. Was de tauge, verwijden de schilletjes en laat het uitlekken. Schenk hierna heel langszaam 2 a 3 lepels kokend water over de tauge en laat hem opnieuw goed uitlekken. Snij de longtong in smalle repen of blokjes. Maak de stukjes kippenvlees, aardappelen en longtong warm in een stoompan boven de stoom. Breng de bouillon aan de kook Leg in elke voorverwarmde soepkom een in plakjes gesneden hardgekookt ei. Leg hierop een deel van het kippenvlees, de longtong en de mihoen. Vul de koppen hierna met de hete gekruide bouillon. Strooi wat prei en selderij hierover. Serveer hier apart een schaaltje emping een schaaltje fijngestampte kemirienoten en a la minuten bereide sambal van rode en groene lombok. Verwijder hiervoor de uiteinden van de lombok en snij ze ragfijn. In een vijzel wrijft men ze verder fijn met wat zout en wat citroen- of limoensap. De sambal in de vijzel opdienen. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1990 KiloJoules 474 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 40 gram 48 gram 5 gram |