culinaire
zaken
.nl
Krengsengan
(Gekruid rundvlees)
Ingre-
diënten
AantalEenheidOmschrijving
500
4
4
4
3
3
2
2
2
-
-
gram
teentje
stuks
stuks
gram
eetlepel
stuks
eetlepel
eetlepel
naar smaak
naar smaak
rundvlees
knoflook ingrediënt info
peper (rood) ingrediënt info
tomaat ingrediënt info
suiker (Javaans)
olie (zonnebloem-) ingrediënt info
ui ingrediënt info
ketjap (manis)
petis (oedang)
peper (zwart) ingrediënt info
zout
Berei-
ding
Maak het vlees droog met keukenpapier en snij het in dobbelstenen van 2.5 centimeter. Stamp uien, knoflook, versnipper de lombok, zout, peper en javaanse suiker in een vijzel tot een pasta. Meng de petis oedang door de pasta en wrijf het vlees hiermee in. Laat het vlees een kwartiertje liggen. Verwijder van de tomaten het vel, halveer de tomaten, verwijder het vocht en de pitjes. Snij het vruchtvlees in stukjes. Verhit de olie en bak gedurende 5 minuten onder voortdurend omscheppen de dobbelstenen vlees. Voeg dan tomaten, ketjap, resterende pasta en zoveel kokend water (of runderbouillon) toe tot alles juist onder staat. Breng het onder voortdurende omscheppen aan de kook en leg dan het deksel op de pan. Dan alles boven een matig vuur laten sudderen totdat het vlees gaar is. Dien het gerecht op een voorverwarmde schaal op. Strooi eventueel wat gesnipperde voorjaaruitjes erover en leg een of meer bloemen van tomaten en/ of plakken komkommer erbij.

In plaats van javaanse suiker kan men ook candarel suiker gebruiken. In plaats van rode spaanse peper kan men ook lombok rawit voor een wat pitteger smaak.
Voedings-
waarde
Energie1949 KiloJoules
464 KiloCaloriën
Koolhydr
Eiwit
vezels
11 gram
26 gram
3 gram