culinaire zaken .nl |
Krengsengan (Gekruid rundvlees) | |||
Soort gerecht | Hoofdgerecht | Herkomst | Indonesie | |
Aantal personen | 4 | Bereidings- tijden | ? | |
Indelingen | ||||
Ingre- diënten | Aantal | Eenheid | Omschrijving | |
500 4 4 4 3 3 2 2 2 - - |
gram teentje stuks stuks gram eetlepel stuks eetlepel eetlepel naar smaak naar smaak |
rundvlees knoflook peper (rood) tomaat suiker (Javaans) olie (zonnebloem-) ui ketjap (manis) petis (oedang) peper (zwart) zout | ||
Berei- ding |
Maak het vlees droog met keukenpapier en snij het in dobbelstenen van 2.5 centimeter. Stamp uien, knoflook, versnipper de lombok, zout, peper en javaanse suiker in een vijzel tot een pasta. Meng de petis oedang door de pasta en wrijf het vlees hiermee in. Laat het vlees een kwartiertje liggen. Verwijder van de tomaten het vel, halveer de tomaten, verwijder het vocht en de pitjes. Snij het vruchtvlees in stukjes. Verhit de olie en bak gedurende 5 minuten onder voortdurend omscheppen de dobbelstenen vlees. Voeg dan tomaten, ketjap, resterende pasta en zoveel kokend water (of runderbouillon) toe tot alles juist onder staat. Breng het onder voortdurende omscheppen aan de kook en leg dan het deksel op de pan. Dan alles boven een matig vuur laten sudderen totdat het vlees gaar is. Dien het gerecht op een voorverwarmde schaal op. Strooi eventueel wat gesnipperde voorjaaruitjes erover en leg een of meer bloemen van tomaten en/ of plakken komkommer erbij. In plaats van javaanse suiker kan men ook candarel suiker gebruiken. In plaats van rode spaanse peper kan men ook lombok rawit voor een wat pitteger smaak. | |||
Voedings- waarde |
Voedingswaarde per portie | Energie | 1949 KiloJoules 464 KiloCaloriën | Koolhydr Eiwit vezels | 11 gram 26 gram 3 gram |